Cum mă pregătesc pentru o sarcină sănătoasă.
Ești pregătită să dai viață un copil. Puține momente sunt mai intense decât acela când știi că e timpul să devii mamă. Felicitări!
O sarcină planificată este cazul ideal, în care te asiguri că ești pregătită (fizic, emoțional și practic) pentru a rămâne gravidă. Pentru că vrei ce e mai bun pentru tine și pentru viitorul bebeluș, vrei să te îngrijești de toate, iar noi suntem pregătiți să te îndrumăm.
Care sunt etapele pe care ar trebui să le parcurgi înainte să rămâi însărcinată?
Renunțarea la anticoncepționale
Dacă îți administrezi pilule contraceptive, e timpul să închei tratamentul din primul moment în care ai decis că vrei să rămâi gravidă. Astfel îi oferi corpului șansa să-și restabilească echilibrul hormonal natural și să reia ovulația normală.
În general, e recomandat să aștepți măcar prima menstruație înainte de a începe „încercările”, deși ar fi bine să lași cel puțin 3 luni înainte de a rămâne gravidă.
După renunțarea la contraceptive, sarcina poate să apară în câteva săptămâni, luni sau se poate lăsa așteptată mai mult. Fiecare corp este diferit.
Dacă unul dintre motivele pentru care luai anticoncepționale orale era acela de a regla menstruația, este posibil să întâmpini anumite dificultăți în a rămâne însărcinată imediat, pentru că tulburările de ovulație pot să reapară. În astfel de situații, va trebui să te sfătuiești cu medicul tău ginecolog.
Primul consult preconcepțional îți va lămuri toate dilemele.
Consultul preconcepțional
Medicul tău ginecolog este primul expert cu care trebuie să discuți. Programează-te alături de partenerul tău la o consultație preconcepțională! În cadrul acestei întâlniri, medicul va realiza o anamneză amănunțită cu privire la:
- ciclul tău menstrual - dacă este regulat, cât durează, dacă există sau au existat tulburări ale menstruației;
- eventuale sarcini anterioare, duse la termen sau întrerupte;
- utilizarea contraceptivelor;
- eventualul istoric de boli cu transmitere sexuală;
- eventualul istoric de infecții vaginale;
- antecedentele medicale și chirurgicale: operații la nivelul abdomenului, transfuzii, boli cronice și alergii care ar putea cauza complicații;
- medicația curentă - dacă tu sau partenerul tău urmați un tratament medicamentos.
Analizele medicale de laborator
După vizita la ginecolog pentru consultul preconcepțional, următoarea oprire este la cabinetul de recoltare. În general, acestea sunt primele analize recomandate înainte de a concepe un copil:
- determinare grupa sanguină și Rh;
- teste serologice de hepatită, sifilis și HIV;
- hemoleucograma;
- glicemie;
- uree serică;
- creatinină serică;
- acid uric seric;
- examen sumar de urină;
- urocultură;
- culturi din colul uterin;
- complex TORCH (grup de infecții care pot fi transmise de la mamă la făt - toxoplasmoză, rubeolă, citomegalovirus, herpes simplex 2);
- spermogramă.
Adresează-te punctelor de recoltă disponibile în fiecare centru medical Arcadia! Colaborăm cu laboratoare de top și îți trimitem rezultatele în cel mai scurt timp, pe e-mail.
Evaluarea generală a stării de sănătate
Sarcina aduce schimbări pentru întreg corpul, care se adaptează pentru a hrăni și a susține noua viață ce se formează.
Pentru a-ți pregăti trupul cum se cuvine, dar și pentru că pe durata sarcinii accesul la medicamente și tratamente medicale este restricționat, este bine să iei în calcul o evaluare de ansamblu a sănătății:
- consultație de Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice în care să-ți evaluezi greutatea și compoziția corporală și să faci un screening pentru diabet;
- o vizită la cardiolog - cu măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului;
- un consult endocrinologic - pentru detectarea eventualelor probleme hormonale.
- o vizită la stomatolog - modificările hormonale din sarcină îți pot sensibiliza dinții și gingiile, iar riscul de infecții e mai mare. Acum e vremea să-ți rezolvi și eventualele carii pe care le-ai amânat.
Dacă tu sau partenerul tău suferiți de o boală ereditară, e indicat să discutați cu un medic genetician.
Echilibrarea stilului de viață
Cu 3 luni înainte de concepție, medicul ginecolog îți va recomanda să iei acid folic sau un alt supliment de vitamine prenatale. Tratamentul are rolul de preveni posibilele malformații de tub neural ale embrionului, dar și un eventual avort spontan în primul trimestru.
Un stil de viață armonios este oricând o investiție în sănătate, iar acum, cu atât mai mult.
Dacă ești fumătoare, e momentul să renunți din timp. Orice țigară fumată în timpul sarcinii crește riscul de mortalitate a fătului și de naștere prematură!
Și viitorul tătic ar trebui să îți urmeze exemplul, pentru a-și spori fertilitatea.
Din momentul în care încerci activ să rămâi însărcinată, nu mai consuma alcool. Acesta nu numai că îți afectează fertilitatea, însă în situația în care sarcina s-a instalat și tu nu ai aflat încă, îi poate pune viața în pericol fătului.
Nu risca nimic! Chiar și o cantitate mică de alcool poate fi responsabilă de un avort sponan, naștere prematură, anomalii ale sistemului nervos, probleme de auz și retard mintal.
Fii atentă la ce și cum mănânci. Alimentează-ți corpul cu hrană curată, de calitate și bea multă apă. Mișcă-te regulat: adoptă o rutină de exerciții care îți întăresc mușchii și îți protejează articulațiile. Menține o greutate sănătoasă și dacă ești supraponderală, fă-ți un plan de slăbire alături de nutritionist.
Greutatea excesivă poate duce la infertilitate, iar mamele supraponderale ori obeze au un risc mai mare de avort spontan, diabet gestațional, infecții și tromboze.
Și nu uita să faci pace cu tine și cu mediul! Redu stresul de acasă și de la serviciu – îți poate sabota eforturile de a rămâne însărcinată fără să îți dai seama măcar.
Alege un medic de încredere
Sarcina este o perioadă plină de transformări nu doar în plan fizic, ci și emoțional. Este recomandat ca înainte să concepi să îți alegi medicul obstetrician care va fi lângă tine pe durata celor 9 luni.
Poate fi vorba de medicul tău ginecolog la care mergi regulat sau de un alt specialist cu experiență, care te va însoți cu empatie și răbdare în noua etapă din viața ta.
Un medic bun trebuie să îți ofere încredere, susținere și să fie disponibil pentru tine în orice moment ai nevoie. Să te înțeleagă și să descifreze corect limbajul corpului tău.
Consultă secțiunea Oamenii Arcadia și fă cunoștință cu medicii noștri. Ești pe mâini bune!