Trimestrul I
Ecografie viabilitate fetală - 6 - 10 săptămâni
Este o investigație recomandată oricărei femei însărcinate, dar mai ales femeilor care au avut dureri pelvine sau sângerări la începutul sarcinii, precum și celor care au avut sarcini anterioare ectopice sau terminate prin avort spontan. La ecografie se va determina numărul feților și viabilitatea acestora.
Evaluare ecografică complexă a riscului materno-fetal - 11 - 14 săptămâni
La cea de-a doua ecografie, se va data precis sarcina și se va stabili data probabilă a nașterii.
Acum se poate realiza diagnosticul sarcinilor gemelare: dacă feții se dezvoltă normal și dacă împart aceeași placentă. Această situație poate conduce la complicații gestaționale şi impune o monitorizare mai atentă a evoluției sarcinii.
Se va evalua riscul pentru Sindromul Down și a altor anomalii cromozomiale. Rata de detecție este 95%, iar cea a rezultatelor fals pozitive 2,5%. Riscul individual se stabilește pe baza vârstei materne, prin dozarea a doi hormoni în sângele matern și estimare ultrasonografică (a grosimii pliului nucal, a prezenței osului nazal, a fluxului sangvin prin cordul fetal și ductul venos, măsurarea unghiului facial, identificarea de defecte fetale structurale).
În cazul detectării unui risc, tu și partenerul tău veți primi consiliere adecvată privind opțiunile de testare suplimentară.
Se vor diagnostica anomaliile fetale majore. Unele defecte fetale majore sunt vizibile din primul trimestru, deși examenul ecografic de la 20 - 22 săptămâni este esențial.
Se evaluează riscul de preeclampsie severă cu restricție de creștere fetală. Rata de detecție este 84%, iar cea a rezultatelor fals pozitive, 5%. Evaluarea se face pe baza măsurării fluxului sangvin materno-fetal, a tensiunii arteriale materne, a istoricului obstetrical și prin dozarea unui hormon din sângele matern. Cazurile identificate cu risc înalt vor fi urmărite intensiv în sarcină.
Biopsia de vilozități coriale - 11 - 15 săptămâni
Acesta este un test invaziv de diagnostic genetic prenatal ce presupune recoltarea unei foarte mici cantități de țesut placentar, care are același material genetic ca și fătul.
Procedura de realizează cu ajutorul unui ac fin, trecut prin abdomenul matern (după anestezie locală) și prin peretele uterin. Acul de biopsie este permanent ghidat ecografic. Rezultatele acestui test este disponibil în 10 - 14 zile.
După această investigație, poţi experimenta un disconfort abdominal moderat sau o mică sângerare genitală; sunt simptome relative comune. În majoritatea cazurilor, sarcina continuă să evolueze fără probleme şi poţi utiliza paracetamolul ca analgezic în astfel de situaţii.
Rareori, durerile pelvine și hemoragia sunt intense, eventual însoțite de febră, caz în care va trebui să te adresezi unui medic pentru îngrijire supervizată.
Trimestrul II
Evaluare ecografică complexă a riscului materno-fetal - 20 - 24 săptămâni
Include examinarea detaliată a fiecărui segment fetal, stabilirea poziției placentei, evaluarea cantității de lichid amniotic și a greutății copilului. O atenție specială este acordată creierului, feței, coloanei vertebrale, inimii, stomacului, intestinului, rinichilor și membrelor fătului.
Este reconsiderat riscul de anomalii cromozomiale pe baza prezenței defectelor fetale și a markerilor de al doilea trimestru pentru Sindromul Down.
Este evaluat riscul de preeclampsie severă cu restricție de creștere fetală. Rata de detecție este 84%, iar cea a rezultatelor fals pozitive, 5%.
Se evaluează riscul de naștere prematură înainte de 34 de săptămâni. Rata de detecție este 65%, iar cea a rezultatelor fals pozitive, 10%.
Amniocenteza - 16 - 22 săptămâni
Este un test invaziv de diagnostic genetic prenatal ce presupune examinarea celulelor din lichidul amniotic. Aceste celule care au origine fetală și prin urmare, același material genetic ca și fătul. Procedura se realizează prin trecerea unui ac fin prin abdomenul matern și peretele uterin, pentru a recolta o cantitate mică de lichid amniotic, sub control ecografic permanent și strict. Lichidul reprezintă mai ales urină fetală. Volumul de lichid extras se reface în câteva ore.
Rezultatele acestui test este disponibil în 10 -14 zile.
După această investigație, poţi experimenta un disconfort abdominal moderat sau o mică sângerare genital; sunt simptome relative comune. În majoritatea cazurilor, sarcina continuă să evolueze fără probleme şi poţi utiliza paracetamolul ca analgezic în astfel de situaţii. Rareori, durerile pelvine și hemoragia sunt intense, eventual însoțite de febră, caz în care va trebui să te adresezi unui medic pentru îngrijire supervizată.
Ecocardiografie fetală - În mod ideal, la 20 săptămâni
Este o examinare detaliată a cordului fetal și conexiunilor cu vasele mari ce se recomandă mai ales femeilor cu istoric familial de cardiopatii congenitale și celor cu sarcini care prezintă pliu nucal anormal la 11 - 14 săptămâni.Totodată, este foarte relevantă în estimarea riscului pentru Sindromul Down, deoarece mulți dintre feții afectați au defecte cardiace.
Trimestrul III
Evaluare ecografică complexă a riscului materno-fetal - 28-36 săptămâni, după caz
Este o investigație recomandată tuturor gravidelor la 32 săptămâni. Se indică mai frecvent (la 28, 32 și 36 de săptămâni) la cazurile cu risc: fie cu complicații ale sarcinii curente sau cu istoric de sarcini anterioare complicate (cu preeclampsie, restricție de creștere fetală, diabet, moarte intrauterină a fătului).
Ce include:
- biometrie fetală cu estimarea greutății fătului
- estimarea aspectului și poziției placentei, volumului lichidului amniotic
- explorarea Doppler a circulației fetale
- observarea mișcărilor fetale
Este reevaluată acum și anatomia fetală, deoarece unele defecte structural rare devin devin observabile doar în trimestrul III de sarcină.