Medicină materno-fetală.

Riscurile unei sarcini cu probleme sunt mici la cele mai multe femei de vârstă tânără fără un istoric medical de boli ereditare sau afecțiuni congenitale în familie.

Cu toate acestea, complicațiile pot să apară. Ce spun statisticile?

… 1,8% din bebeluși pot avea malformații sau anomalii cromozomiale majore.

… în 2% din sarcini apare preeclampsia.

… în 5%, restricția de creștere premature.

… în 6% din sarcini, copiii se nasc prematur.

Iar tu nu vrei să riști nimic când vine vorba de binele copilului tău.

Specialiștii în medicină materno-fetală te pot ajuta să afli dacă ai o sarcină sănătoasă și dacă bebelușul pe care îl porți în pântece are șansele unei vieți normale și fericite.

Folosindu-se de priceperea lor și de aparatura medicală ultraperformantă, ei pot estima încă din primul trimestru complicaţiile unei sarcini şi diagnostichează precoce anomaliile congenitale.

Evaluările de medicină materno-fetală sunt complexe și de mare acuratețe.

La Maternitatea Arcadia, tu poți să beneficiezi de astfel de investigații avansate și să primești consiliere de specialitate pe mai departe, în funcție de diagnostic.

De ce să mergi la un specialist în medicină fetală?

Ca să stai liniștită. Și ca să știi din timp dacă bebelușul tău are o suferință congenitală sau un defect genetic.

Unele afecțiuni descoperite în timpul sarcinii pot fi tratate cu succes dacă sunt diagnosticate timpuriu. Altele sunt ireversibile și atunci e important să ai toate datele pentru a decide dacă sarcina ta poate și trebuie să fie dusă la bun sfârșit.

Cum se deosebește un specialist în medicină fetală de un medic obstetrician?

Un specialist în medicină materno-fetală este un medic antrenat în ecografie obstetricală şi examinare ultrasonografică la cel mai înalt nivel. Cunoaște în profunzime patologia materno-fetală şi abordează diferit fiecare caz în parte. Expertul poate afla încă din primul trimestru de sarcină cât de sănătos este bebelușul tău și ce probleme ar putea să apară în cursul sarcinii. Pentru acest lucru, se folosește de tehnici medicale de vârf și învață permanent.

Specialistul în medicină materno-fetală e un aliat al vieții tale de familie. Tu și partenerul tău veți afla prin acest tip de investigații care sunt riscurile estimate ale sarcinii, cum pot fi prevenite complicațiile și ce opțiuni de testare suplimentară aveți la îndemână pentru diagnosticul prenatal genetic al anomaliilor congenitale. Dacă ai o sarcină cu probleme, specialistul îți va supraveghea sarcina până la final alături de medicul tău obstetrician.

Ce probleme pot fi identificate prin investigațiile de medicină materno-fetală?

Încă din primul trimestru, poți afla dacă bebelușul prezintă anomalii cromozomiale sau dacă există riscul de preeclampsie. Ulterior, medicul poate diagnostica malformații congenitale și sindroame genetice (precum Sindromul Down) prin intermediul ecografiei și/sau a unor proceduri invazive, precum amniocenteza sau biopsia de vilozități coriale. Specialistul poate identifica retardul de creștere al copilului și defectele cardiace.

La Arcadia, avem specialiști cu experiență în medicina materno-fetală. Consultă serviciile specifice medicinii fetale pentru fiecare trimestru de sarcină.

Când să mergi la un specialist în medicină fetală?

Încă de când ai primit vestea că ești însărcinată, ești încercată de diverse emoții și gânduri legate de sarcină și de starea bebelușului. Vei duce sarcina la termen? Îi vei putea asigura copilului tot ce are nevoie? Ce poți să faci pentru a-i oferi un start bun? În timp ce nu putem să îți risipim toate grijile, să știi că unele dintre aceste întrebări au o rezolvare obiectivă.

Spre deosebire de vremea mamelor noastre, medicina de astăzi îți oferă posibilitatea să știi din primele săptămâni de sarcină ce se întâmplă cu tine și cu copilul tău, dacă sunteți sănătoși și ce complicații pot apărea mai târziu.

Medicina materno-fetală nu prezice viitorul, ci folosește progresul științific pentru a-l anticipa și controla.

În acest context, a fi informată înseamnă mai mult ca oricând a-ți planifica responsabil viața de familie, pentru că a aduce pe lume și a integra în societate un copil cu probleme este dureros și dificil.

Dacă te identifici în una din următoarele categorii de mai jos, te sfătuim să te programezi pentru o vizită medicală:

  • sarcina ta a debutat cu dureri pelvine și/sau sângerări
  • ai în antecedente o sarcină cu complicații sau încheiată prin avort spontan
  • în familia ta există un istoric de anomalii congenitale sau boli ereditare
  • ai peste 35 de ani

Te sfătuim să iei în considerare o vizită la specialistul în medicină materno-fetală încă din primul trimestru! Cu cât știi mai repede, cu atât mai bine. Medicii pot soluționa mai ușor chiar și unele probleme grave, atunci când sunt observate din timp.

Pentru a te asigura că faci investigațiile potrivite vârstei tale gestaționale, consultă calendarul serviciilor specifice medicinii fetale pentru fiecare trimestru.

Calendarul serviciilor de medicină materno-fetală pe trimestre

Trimestrul I

Ecografie viabilitate fetală - 6 - 10 săptămâni

Este o investigație recomandată oricărei femei însărcinate, dar mai ales femeilor care au avut dureri pelvine sau sângerări la începutul sarcinii, precum și celor care au avut sarcini anterioare ectopice sau terminate prin avort spontan. La ecografie se va determina numărul feților și viabilitatea acestora.

Evaluare ecografică complexă a riscului materno-fetal - 11 - 14 săptămâni

La cea de-a doua ecografie, se va data precis sarcina și se va stabili data probabilă a nașterii.

Acum se poate realiza diagnosticul sarcinilor gemelare: dacă feții se dezvoltă normal și dacă împart aceeași placentă. Această situație poate conduce la complicații gestaționale şi impune o monitorizare mai atentă a evoluției sarcinii.

Se va evalua riscul pentru Sindromul Down și a altor anomalii cromozomiale. Rata de detecție este 95%, iar cea a rezultatelor fals pozitive 2,5%. Riscul individual se stabilește pe baza vârstei materne, prin dozarea a doi hormoni în sângele matern și estimare ultrasonografică (a grosimii pliului nucal, a prezenței osului nazal, a fluxului sangvin prin cordul fetal și ductul venos, măsurarea unghiului facial, identificarea de defecte fetale structurale).

În cazul detectării unui risc, tu și partenerul tău veți primi consiliere adecvată privind opțiunile de testare suplimentară.

Se vor diagnostica anomaliile fetale majore. Unele defecte fetale majore sunt vizibile din primul trimestru, deși examenul ecografic de la 20 - 22 săptămâni este esențial.

Se evaluează riscul de preeclampsie severă cu restricție de creștere fetală. Rata de detecție este 84%, iar cea a rezultatelor fals pozitive, 5%. Evaluarea se face pe baza măsurării fluxului sangvin materno-fetal, a tensiunii arteriale materne, a istoricului obstetrical și prin dozarea unui hormon din sângele matern. Cazurile identificate cu risc înalt vor fi urmărite intensiv în sarcină.

Biopsia de vilozități coriale - 11 - 15 săptămâni

Acesta este un test invaziv de diagnostic genetic prenatal ce presupune recoltarea unei foarte mici cantități de țesut placentar, care are același material genetic ca și fătul.

Procedura de realizează cu ajutorul unui ac fin, trecut prin abdomenul matern (după anestezie locală) și prin peretele uterin. Acul de biopsie este permanent ghidat ecografic. Rezultatele acestui test este disponibil în 10 - 14 zile.

După această investigație, poţi experimenta un disconfort abdominal moderat sau o mică sângerare genitală; sunt simptome relative comune. În majoritatea cazurilor, sarcina continuă să evolueze fără probleme şi poţi utiliza paracetamolul ca analgezic în astfel de situaţii.

Rareori, durerile pelvine și hemoragia sunt intense, eventual însoțite de febră, caz în care va trebui să te adresezi unui medic pentru îngrijire supervizată.

Trimestrul II

Evaluare ecografică complexă a riscului materno-fetal - 20 - 24 săptămâni

Include examinarea detaliată a fiecărui segment fetal, stabilirea poziției placentei, evaluarea cantității de lichid amniotic și a greutății copilului. O atenție specială este acordată creierului, feței, coloanei vertebrale, inimii, stomacului, intestinului, rinichilor și membrelor fătului.

Este reconsiderat riscul de anomalii cromozomiale pe baza prezenței defectelor fetale și a markerilor de al doilea trimestru pentru Sindromul Down.

Este evaluat riscul de preeclampsie severă cu restricție de creștere fetală. Rata de detecție este 84%, iar cea a rezultatelor fals pozitive, 5%.

Se evaluează riscul de naștere prematură înainte de 34 de săptămâni. Rata de detecție este 65%, iar cea a rezultatelor fals pozitive, 10%.

Amniocenteza - 16 - 22 săptămâni

Este un test invaziv de diagnostic genetic prenatal ce presupune examinarea celulelor din lichidul amniotic. Aceste celule care au origine fetală și prin urmare, același material genetic ca și fătul. Procedura se realizează prin trecerea unui ac fin prin abdomenul matern și peretele uterin, pentru a recolta o cantitate mică de lichid amniotic, sub control ecografic permanent și strict. Lichidul reprezintă mai ales urină fetală. Volumul de lichid extras se reface în câteva ore.

Rezultatele acestui test este disponibil în 10 -14 zile.

După această investigație, poţi experimenta un disconfort abdominal moderat sau o mică sângerare genital; sunt simptome relative comune. În majoritatea cazurilor, sarcina continuă să evolueze fără probleme şi poţi utiliza paracetamolul ca analgezic în astfel de situaţii. Rareori, durerile pelvine și hemoragia sunt intense, eventual însoțite de febră, caz în care va trebui să te adresezi unui medic pentru îngrijire supervizată.

Ecocardiografie fetală - În mod ideal, la 20 săptămâni

Este o examinare detaliată a cordului fetal și conexiunilor cu vasele mari ce se recomandă mai ales femeilor cu istoric familial de cardiopatii congenitale și celor cu sarcini care prezintă pliu nucal anormal la 11 - 14 săptămâni.Totodată, este foarte relevantă în estimarea riscului pentru Sindromul Down, deoarece mulți dintre feții afectați au defecte cardiace.

Trimestrul III

Evaluare ecografică complexă a riscului materno-fetal - 28-36 săptămâni, după caz

Este o investigație recomandată tuturor gravidelor la 32 săptămâni. Se indică mai frecvent (la 28, 32 și 36 de săptămâni) la cazurile cu risc: fie cu complicații ale sarcinii curente sau cu istoric de sarcini anterioare complicate (cu preeclampsie, restricție de creștere fetală, diabet, moarte intrauterină a fătului).

Ce include:

  • biometrie fetală cu estimarea greutății fătului
  • estimarea aspectului și poziției placentei, volumului lichidului amniotic
  • explorarea Doppler a circulației fetale
  • observarea mișcărilor fetale

Este reevaluată acum și anatomia fetală, deoarece unele defecte structural rare devin devin observabile doar în trimestrul III de sarcină.