Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier ARCADIA pentru a stabili toate detaliile necesare.
Te rugăm să completezi cu atenție câmpurile de mai jos. Vei fi contactat în cel mai scurt timp posibil de un consilier ARCADIA pentru a stabili toate detaliile necesare.
Programarea a fost înregistrată cu succes. Veți fi contactat în scurt timp. Vă mulțumim!
Rezervele (de una sau două persoane) sunt amenajate la nivel de cinci stele și permit spitalizarea tip rooming-in (mama și copilul).
Fiecare rezervă este dotată cu: prize de gaze medicale și sisteme de monitorizare permanentă a funcțiilor vitale, televizor LCD, telefon, toaletă proprie cu duş.
Paturile multifuncţionale Völker au caracteristici ergonomice. Poziţia lor poate fi schimbată din telecomandă, la recomandarea medicului sau la dorinţa ta.
Fiecare mamă are în rezervă toate produsele şi accesoriile de îngrijire şi de igienă personală necesare pe perioada internării, precum și huse speciale pentru îmbrăcăminte.
Toate rezervele au sistemul integrat Nurse Call, ce permite apelarea a asistentei medicale atunci când ai nevoie de ajutor.
Poți folosi unul dintre cele trei butoane de apel instalate în rezervă: lângă pat, în toaletă şi lângă uşa de intrare.
Rezervele Arcadia pot fi adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
Meniul complet pentru o zi de spitalizare include 3 mese principale și 2 gustări și este alcătuit în funcție de recomandările medicului și preferințele tale.
Hrana pacienților este preparată în bucătăria proprie a spitalului, în cele mai bune condiții și respectă principiile nutriționale ale unei alimentații de calitate.
Fiecare masă este furnizată în recipiente sigilate de unică folosință.
Paturile Hill-Rom Affinity 4 oferă mamei confort şi siguranţă deplină pe durata travaliului, iar personalul medical poate efectua rapid şi uşor orice manevre.
Naşterile naturale devin experienţe plăcute datorită acestor paturi cu un design inovator şi caracteristici deosebite:
Maternitatea Arcadia este cea mai modernă din regiunea Moldovei, iar asta este mai mult decât promisiunea că vei aduce pe lume un copil în cele mai bune condiții.
Siguranța și sănătatea pacienților sunt pe primul plan. Ca să ne ținem de cuvânt, am conceput și derulăm proceduri foarte stricte de supraveghere, prevenire și control al infecțiilor asociate asistenței medicale, în conformitate cu prevederile emise de Ministerul Sănătății.
Ce sunt infecțiile intraspitalicești?
Infectiile intraspitalicești sau nosocomiale sunt definite ca o infecții în care:
- debutul simptomelor a fost în ziua 3 sau mai târziu (data internării este considerată ziua 1) a spitalizării actuale
sau
- pacientul a fost supus unei intervenții chirurgicale în ziua 1 sau ziua 2 și prezintă simptome de infecție la nivelul intervenției chirurgicale după ziua 3
sau
un dispozitiv a fost introdus pe cale invazivă în ziua 1 sau ziua 2 determinând o infecție intraspitalicească după ziua 3 de spitalizare
Cu certitudine vrei să știi mai multe despre ce facem și cum facem la Arcadia pentru a asigura un mediu spitalicesc sigur și curat.
Blocul operator dispune de 5 săli moderne de operaţie, o sală de naştere naturală și unități de Terapie Intensivă: Adulți, Copii, Coronarieni și Neonatologie.
Proiectarea și dotarea sălilor de operație au fost realizate cu accent pe siguranța actului medical:
Toate personale care intră în zona blocului operator poartă ținute complete – sterile sau de unică folosință (după caz).
În sălile de operație propriu-zise, chiar și în afara programului de lucru, accesul se face doar cu echipament de lucru complet.
Iar evacuarea instrumentarului și materialelor folosite în activitatea operatorie se realizează pe un culoar special destinat acestui scop.
Spitalul Multidisciplinar Arcadia deține o stație de sterilizare cu o suprafață totală de peste 150 mp. Stația are aparatură ultramodernă și circuite funcționale conforme cu cele mai stricte norme europene.
Spațiul include: cameră de primire instrumentar folosit, unitate de spălare automată pentru instrumentar, cameră de sterilizare cu 3 autoclave, cameră depozitare material steril, dulap de predare material steril, dependințe pentru personalul stației.
Există o separare completă între sectoarele de manevrare a materialului murdar, curat şi steril, cu reguli de acces controlat în zona de sterilizare propriu-zisă și în zona de depozitare a materialului steril.
Pe lângă înregistrarea automată a ciclului de sterilizare, se utilizează pentru autocontrolul sterilizării toate tipurile de teste prevăzute de legislația în vigoare (Ordinul Ministerului Sănătății 961/2016).
În încăperea destinată păstrării materialelor sterile este o atmosferă controlată, cu presiune prestabilită a aerului, astfel încât predarea materialului steril prin dulapul de predare să se realizeze fără schimb de particule de aer cu spațiile nesterile.
Toate echipamentele din dotarea stației centrale de sterilizare sunt verificate tehnic de personal autorizat!
Personalul stației de sterilizare este instruit corespunzător, are experiență îndelungată şi include doar angajați permanenți.
Containerele speciale pentru sterilizarea instrumentarului au un indicator automat de culoare care atenționează persoana care verifică dacă containerul a fost deschis după sterilizare.
La fiecare intervenție chirurgicală (inclusiv nașterea prin cezariană), testul integrator din containerul cu instrumentar utilizat la acel pacient se ataşează la foaia de observaţie, rămânând ca dovadă a calităţii sterilizării.
Spaţiul spălătoriei este structurat în două zone complet separate: una pentru rufe murdare şi alta pentru rufe curate. Acest lucru este posibil prin sistemul avansat cu barieră igienică al maşinilor de spălat: maşinile au două căi, una destinată alimentării cu rufe murdare, iar cealaltă evacuării rufelor curate.
Lenjeria murdară se colectează de pe secții în saci din pânză cauciucată și este transportată la spălătorie. După spălare și călcare, lenjeria curată este împachetată în pungi din plastic autoadezive, închise ermetic și este transportată spre secții cu montcharge-ul pentru materiale curate, fiind depozitată în dulapuri special destinate acestui scop.
Pacienții, în funcție de secția sau patologia pentru care sunt internați, sunt testați fie pentru a se depista starea de purtător sănătos de germeni patogeni, fie pentru a se determina posibilul status infecțios.
Personalul Arcadia beneficiază de verificarea periodică a stării de sănătate, inclusiv pentru a fi depistați și tratați purtătorii sănătoși. Noii angajați parcurg la rândul lor un protocol standard de analize de laborator.
Testele clasice și rapide de sanitaţie sunt utilizate ca autocontrol pentru prevenirii infecțiilor nosocomiale.
Acestea constau în recoltarea de probe de pe suprafeţe cu posibilă intensă contaminare: mâinile personalului și echipamentul acestuia, clanțe, perimetrul întrerupătoarelor de curent sau al butoanelor de comandă lifturi, spațiile greu accesibile de pe sau din spatele mobilierului, marginea de sus a ușilor sau tocurilor de ușă etc.
Pentru orice situație care semnalează creșterea riscului de apariție a infecțiilor, avem pregătite proceduri clare.
Codul de culori al echipamentelor permite o supraveghere mai facilă a activității diverselor categorii de personal:
În spital nu se circulă dintr-un sector în altul fără halat şi papuci de unică folosinţă.
Personalul din blocul operator schimbă papucii și bluza verde cu una albă de spital în cazul în care trebuie să părăsească locul de muncă.
Rolurile și atribuțiile sunt foarte bine stabilite pentru toate categoriile de personal:
Se utilizează codul de culori și la efectuarea curăţeniei. Gălețile, lavetele și alte accesorii sunt de culori diferite în funcție de destinația spațiilor în care sunt utilizate.
Tot acest sistem despre care ai aflat mai multe este supravegheat cu atenție de către medicul epidemiolog.
Toți cei care vizitează spitalul au acces în zona rezervelor numai echipați cu echipament de protecție și după ce și-au dezinfectat mâinile folosind antisepticul din zona filtrelor de acces.
Nu este permis accesul în secție persoanelor care prezintă semne evidente de afecțiuni potențial contagioase. Atunci când este cazul, vizitatorii sunt rugați să poarte și mască de protecție.
Serviciile de spitalizare includ asigurarea integrală a tuturor produselor și accesoriilor de îngrijire și de igienă personal necesare pe perioada internării, astfel încât să te internezi cu cât mai puține bunuri personale. Îmbrăcămintea purtată la internare se păstrează în dulapul din rezervă, în huse special dedicate acestui scop.
În grupurile sanitare există dozator de săpun, prosoape, șervețele, alte produse de igienă personală. Trebuie să știi și că poți solicita oricând personalului nostru dezinfectant pentru mâini.
În unele situații rare, cei mici au nevoie de o îngrijire specială încă din primele ore de viață.
Dacă experiența aceasta va face parte din povestea voastră, trebuie să știi că Unitatea de Terapie Intensivă de Neonatologie din Maternitate este pregătită să intervină.
Internarea la Terapie Intensivă este indicată atunci când cel mic nu poate face față prin forțe proprii la provocările pe care i le oferă viața extrauterină: adaptarea cardio-respiratorie, metabolică sau digestivă.
Fiecare bebeluș este unic, așa că fiecare plan de tratament este diferit, în funcție de particularitățile micuțului tău.
În unitatea ATI, totul a fost gândit pentru starea de sănătate a bebelușilor, începând de la dotările tehnice și până la condițiile ambientale.
Cât timp copilul va fi la Terapie Intensivă, tu vei fi permanent informată atât în legătură cu starea ta de sănătate și a copilului tău, cât și în legătură cu mijloacele de tratament pe care specialiștii Arcadia le instituie conform protocoalelor medicale.
Echipa medicală Arcadia creează un mediu cât mai apropiat celui din burtica mamei pentru a oferi confort bebelușului tău și tratamentul de care are nevoie.
De ce dotări dispune secția de Terapie Intensivă Neonatologie din Maternitatea Arcadia:
Te apropii de un moment special pe care merită să-l trăiești ca atare.
Înțelegem nevoie mămicilor și vrem să transformăm nașterea într-o experiență despre care să poți spune după că a fost „așa cum ți-ai imaginat”.
La Maternitatea Arcadia, poți naște conform unei planificări personalizate pentru tine, în cele mai mici detalii.
În urma discuției cu medicul obstetrician, vei putea să îți conturezi planul de naștere*, în acord cu protocoalele medicale și cu starea ta de sănătate.
*În cazul în care în timpul nașterii apar complicații medicale care vor necesita alte măsuri decât cele exprimate în planul de naștere, acestea vor fi aplicate numai după ce tu vei fi informată și numai cu acordul tău – cu excepția situațiilor de urgență.
Planul de naștere este un instrument de comunicare dintre tine și personalul maternității, prin care noi ne asigurăm că dorințele tale sunt respectate iar tu știi tot ce îți rezervă momentul nașterii.
Planul de naștere conține și informații despre starea ta de sănătate, evoluția curentă a sarcinii, sarcinile și nașterile precedente (dacă e cazul).
Poți afla mai multe despre formatul și conținutul unui plan de naștere solicitând o ședință de Consiliere.
După 9 luni de așteptare, tot ce îți dorești mai mult este să îți poți strânge puiul în brațe. Să îl poți îmbrățișa și alina cât mai mult timp.
„Ora magică” este prima oră din viața extrauterină a bebelușului tău, când îl așezăm și îl lăsăm să stea neîntrerupt la pieptul tău.
Contactul piele-la-piele (skin-to-skin) consolidează legătura unică dintre mamă și copil. Studiile arată că acest gest atât de firesc satisface nevoile primordiale ale copilului când vine pe lume: căldură, hrană, ocrotire.
Există rezultate științifice care atestă avantajele minunate pe care le are ora magică le are pentru tine și pentru cel mic:
Dacă vei naște natural, te sfătuim să incluzi acest moment în planul tău de naștere!
Medicul neonatolog va fi în permanență alături de bebelușul tău și va realiza unele manevre chiar în momentele în care voi veți experimenta ora magică.
Alte proceduri – cântărire, măsurare – vor fi putea fi efectuate ulterior, mai ales că după această primă oră veți avea nevoie de un somn odihnitor, care să vă ajute să vă refaceți.
Una dintre întrebările care îi preocupă pe viitorii părinți este: ce se întâmplă cu bebelușul meu în cazul unei situații de urgență?
Vrei să știi dacă bebelușul tău poate fi îngrijit cum se cuvine la Maternitatea Arcadia sau dacă va fi transferat la o altă unitate medicală.
În 8 ani de activitate, doar 8 bebeluși au fost transferați la un Centru Regional de la Maternitatea Arcadia.
Îți vom spune mai multe despre cum se întâmplă lucrurile la Arcadia după venirea pe lume a unui bebeluș.
După naștere, bebelușilor li se acordă în sală primele îngrjiri, după care sunt ținuți la Terapie Intensivă sub supravegherea medicului neonatolog timp de 2 ore.
Dacă totul decurge bine, după aceste 2 ore, bebelușii sunt mutați în sala cu ceilalți bebeluși sau în salon cu mama.
Dacă apar probleme, bebelușii rămân sub observație pentru 24 de ore. După acest interval, dacă bebelușii nu se stabilizează, echipa medicală poate decide să fie transferați.
Maternitatea Arcadia este încadrată de către Ministerul Sănătății ca unitate de Obstetrică, Ginecologie și Neonatologie de nivel II B.
Acest nivel corespunde, conform cadrului legislativ, unităților care acordă îngrijiri în cazuri de risc.
Nivelul III este acordat doar Centrelor Regionale, care acordă îngrjiri în cazuri complicate, care necesită îngrijiri speciale.
Conform Ordinului M.S. 910/18.11.2002, indicațiile de transfer pe IIB la o unitate de nivelul III se face când nou-născutul prezintă următoarele probleme:
Transferul cazurilor menționate mai sus de la o unitate de tip IIB la una de tip III este firesc și obligatoriu, iar Maternitatea Arcadia procedează în consecință.
Suntem colaboratori ai unităților de stat, parteneri în misiunea luptei pentru sănătate.
Decizia de transfer de la Arcadia se poate face înainte de naștere, de către medicul OG (dacă sarcina e cu risc) sau după naștere, la decizia medicului neonatolog.
Nou-născuții prematuri (născuți înainte de 36 săptămâni) cu adaptare respiratorie dificilă sau alte probleme medicale grave sunt transferați după cel mult 24 de ore de la naștere.
Ai și alte întrebări despre protocolul medical în situații de urgență? Discută cu medicul tău obstetrician Arcadia.
Păstrează informațiile medicale importante pentru tine într-un singur loc.