Acneea bebelușului.
Elena Matei, Medic primar Neonatologie, Pediatrie
Acneea bebelușului este o afecțiune care apare ca mici umflături asemănătoare coșurilor (pustule) pe pielea copilului, cel mai adesea pe față (frunte, nas, pomeți), gât și torace. Aceasta este o afecțiune temporară, inofensivă, care dispare de la sine, fără tratament și fără a lăsa cicatrici. De asemenea, starea generală a bebelușului este bună, iar dezvoltarea normală a acestuia nu este influențată. Totuși, este important să fie consultat medicul neonatolog, pediatru sau dermatolog pentru a se stabili diagnosticul și a se exclude alte afecțiuni mai severe.
În funcție de momentul apariției, vorbim despre 2 tipuri de acnee la copii:
- acneea neonatală sau pustuloza cefalică neonatală, ce poate fi prezentă de la naștere sau poate să apară la 2-4 săptămâni după naștere, manifestată prin papule (umflături roșiatice) sau pustule (coșuri);
- acneea infantilă, ce apare după vârsta de 2 luni (între 2 luni și 2 ani). Leziunile pot fi mai severe comparativ cu cele din acneea neonatală. Pe lângă pustule, pot apărea și puncte negre, iar netratată la timp poate lăsa cicatrici.
Acneea bebelușului este relativ frecvent întâlnită, fiind prezentă la 20% dintre nou-născuți sau 1 din 5 nou-născuți. Cei mai afectați sunt băieții.
Afecțiunea poate apărea brusc sau se poate dezvolta lent, inițial ca proeminențe mici roșiatice (papule), care ulterior se inflamează, devin proeminente și conțin puroi (coșuri). Leziunile sunt temporare și dispar de obicei în câteva zile, până la câteva săptămâni. După ce dispar, pielea va fi fără pete.
Ce cauzează acneea bebelușului?
Cauza exactă nu este cunoscută. Se bănuiește că acneea este rezultatul modificărilor hormonale care afectează nou-născutul după naștere, în primele săptămâni de viață. Hormonii androgeni din placentă sau ai copilului pot afecta modul în care pielea sa produce sebum (substanța uleioasă produsă de glandele sebacee de la nivelul pielii). Atunci când este produs în exces, sebumul poate înfunda porii și poate duce la acnee. În plus, pielea sensibilă a bebelușilor poate reacționa negativ la orice a rămas pe ea prea mult timp (resturi alimentare, vărsături sau salivă).
O altă cauză ar fi determinismul genetic, unii bebeluși fiind predispuși să dezvolte acnee.
O serie de cercetări sugerează că acneea bebelușului poate avea la bază o reacție inflamatorie la înmulțirea excesivă a drojdiilor Malassezia de pe suprafața pielii.
Țesăturile dure sau hainele spălate cu detergenți agresivi pot să agraveze acneea bebelușului.
Alăptarea provoacă acnee la bebeluși? Este posibil ca hormonii din laptele matern să afecteze hormonii bebelușului, ceea ce poate duce la acnee. Acest lucru nu ar trebui să modifice modul în care sunt hrăniți nou-născuții. Acneea va dispărea pe măsură ce copilul crește și corpul lui se adaptează la noul mediu.
Cum se tratează acneea bebelușului?
Acneea bebelușului este o afecțiune temporară, ce dispare fără tratament, însă există și situații în care medicul specialist poate recomanda un tratament topic: unguent cu corticosteroizi, antibiotice topice, antibiotice orale (pentru formele severe de acnee infantilă) sau unguent cu conținut crescut de vitamina A.
La bebelușii cu acnee, îngrijirea tenului este importantă pentru a preveni apariția complicațiilor și a asigura o vindecare rapidă. Recomandările sunt:
- spălarea zilnică, blândă a pielii cu apă caldă (niciodată fierbinte). Se va evita frecarea acesteia – ștergerea se va face prin tamponare ușoară. Pe de altă parte, nu se va exagera cu igiena feței pentru a nu se distruge filmul protector al pielii copilului;
- nu se vor utiliza loțiuni, uleiuri sau produse care pot înfunda porii. Pielea bebelușilor este sensibilă, prin urmare se vor utiliza doar produse de curățare special create pentru ei întrucât cele pentru adulți pot irita pielea copiilor;
- curățarea pielii de orice reziduuri alimentare/vomă/regurgitare;
- nu se vor strânge și nu se vor sparge leziunile (coșurile) de pe piele întrucât acestea se pot infecta, iar acneea va persista o perioadă îndelungată.
Când se recomandă consultul medical?
Acneea bebelușului este o afecțiune inofensivă a pielii, care se rezolvă de la sine în câteva zile/săptămâni de la apariție. De cele mai multe ori, nu necesită îngrijire medicală și nu există complicații.
Medicul va fi contactat dacă acneea nu dispare după câteva săptămâni sau dacă bebelușul prezintă alte simptome, cum ar fi: vezicule, descuamarea pielii, agitație, febră, alterarea stării generale sau dificultăți de hrănire.
Pentru programări, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.