Care este rolul medicului neonatolog?.

Dr. Roxana Petronela Puscasu
Medic specialist Pediatrie



Neonatologia este specialitatea medicală ce se ocupa cu studiul nou născutului sănătos, cu depistarea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor specifice acestei grupe de vârstă și îngrijirea nou născutului prematur.

Prima întâlnire a medicului neonatolog cu viitoarea mămică are loc la vârsta de 36 săptămâni de gestație. În cadrul consultului prenatal, se adună informații detaliate despre sarcină, se poate discuta despre planul de naștere (ora magică), iar acolo unde este cazul, în funcție de factorii de risc decelați (infecții, afecțiuni materne asociate – diabet zaharat, hipertensiune de sarcină), se oferă părinților informații despre o posibilă evoluție, tratament și prognostic.

Medicul neonatolog, însoțit de o asistentă medicală, asistă la naștere alături de medicul obstetrician. Fiecare naștere beneficiază întotdeauna de o echipă complexă, formată din medic neonatolog, asistent neonatologie, medic obstetrician și echipa completă de anestezie și terapie intensivă pentru adulți.

Evaluarea la naștere a nou născutului se face prin scor-ul Apgar, la 1 și 5 minute, urmărind culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația. Se intervine în cazul dificultăților de adaptare la viața extrauterină, prin metode prompte de reanimare și echilibrare.

Urmează etapele de monitorizare a funcțiilor vitale ale nou născutului în secția de Terapie Intensivă nou născuți, unde i se asigură confortul termic, i se administrează vitamina K1, pentru profilaxia bolii hemoragice și vaccinul împotriva hepatitei B (cu acordul părinților). După perioada de adaptare, bebelușul este îmbrăcat și readus lângă mamă pentru a fi alăptat. În Maternitatea Arcadia, provocările care pot însoți alăptarea pot fi depășite cu ușurință cu ajutorul unui consultant în lactație, acreditat IBCLC.
După două zile de viață și când greutatea copilului depășește 2500g se poate administra si vaccinul BCG.

Medicul neonatolog asigură urmărirea atentă a evoluției nou născutului, respectând protocoalele naționale, și asigură diagnosticul final al diferitelor afecțiuni și tulburări de adaptare.

Medicul neonatolog tratează problemele respiratorii, infecțioase, tulburările metabolice și asigură nutriția optimă în caz de hipocalcemie, hipoglicemie, SDR, prematuritate, deshidratare etc.

Tot medicul neonatolog este cel ce completează Registrul National de Vaccinări, interpretează analizele biologice, probele paraclinice , recomandă consulturi de specialitate, efectuează screeningul pentru hipoacuzia congenitală și boli metabolice.

La externarea din Maternitatea Arcadia, informează mama despre microclimat, tehnici de îngrijire și alăptare (susținând alimentația exclusiv la sân), metode de prim ajutor, imunizări, profilaxia rahitismului, screeningul pentru luxația congenitală de șold.

După externare, evoluția nou născutului este atent evaluată în cadrul consultațiilor efectuate de medicul neonatolog până la împlinirea vârstei de 28 de zile, în cadrul Policlinicii Arcadia.

Dacă în îngrijirea și supravegherea nou născutului sunt implicați la început predominant membrii echipei de neonatologie apoi, cu sprijin, răbdare și informații medicale adecvate, aceasta devine cea mai frumoasă și importantă „misiune“ a proaspetei mămici.