Cursuri despre încredere, cunoaștere și înțelepciune.

Incursiune în lumea Lamaze

Metoda Lamaze a fost dezvoltată în anii ˈ40 de către doctorul obstetrician francez Fernand Lamaze, fiind inițial un ansamblu de tehnici de respirație pentru controlul durerii în timpul naşterii naturale, propus ca alternativă la utilizarea intervenției medicale. Metoda a devenit celebră în Statele Unite ale Americii mai ales după apariția în 1959 a cărții „Thank You, Dr. Lamaze”, scrisă de Marjorie Karmel.

Astăzi, Lamaze International este o organizaţie nonprofit de educație pentru naștere, care pune accent pe abilitățile individuale ale fiecărei femei și care promovează metodele naturale, fiziologice de naștere și de îngrijire a copilului după naștere. Pe scurt, o naştere naturală, sănătoasă şi sigură, urmată de contactul fizic imediat al mamei și copilului și de alăptarea la sân a bebelușului.

Scopul tehnicilor Lamaze actuale este de a amplifica încrederea femeii în abilitatea ei naturală de a aduce pe lume un copil și de a ajuta femeia să gestioneze durerile travaliului, prin metode care ușurează nașterea și deopotrivă măresc senzația de confort, metode ce constau în principal în tehnici de respirație, în poziții speciale și exerciții de relaxare și în masaj.

Cum lucrăm noi, la Arcadia

Noi credem, la fel ca toți educatorii Lamaze, că femeile trebuie ajutate să își aducă pe lume copilul cu bucurie şi încredere. Iar încrederea viitoarelor mame vine din cunoaștere, din sentimentul că pot înțelege, stăpâni și gestiona tot ce aduce nou perioada minunată și dificilă a sarcinii, a nașterii, a primelor săptămâni alături de copilașul nou-născut. Cu cât primim mai multe răspunsuri la întrebările care le avem, cu atât suntem mai liniştite şi ne putem concentra pe etapele ce urmează și pe ce avem de făcut. Iar educatorul prenatal certificat Lamazeeste, fără îndoială, cheia promovării, susţinerii şi protejării naşterii naturale.

Iată cele 6 principii fundamentale ale filosofiei Lamaze:

  • travaliul începe de la sine;
  • libertate de mişcare în timpul travaliului;
  • ajutor continuu în timpul travaliului;
  • fără obligația de a accepta intervenţii (medicale) de rutină;
  • împingeri spontane în poziție ridicată sau neutră, fără obligația de a sta „întinsă pe spate”;
  • fără separarea mamei de copil după naştere și asigurarea de condiții depline pentru alăptarea la sân.

Ce facem noi, la Arcadia

Cursurile Lamaze organizate în centrul de specialitate al Maternității Arcadia oferă răspuns la orice întrebare a viitoarei mame. Ele cuprind date esențiale despre dezvoltarea fătului, despre transformările fizice şi emoţionale care apar pe parcursul sarcinii, despre sexualitate și relația de cuplu în acest interval, despre etapele nașterii și caracteristicile fiecăreia dintre ele, despre perioada de lăuzie, și – nu în ultimul rând – despre alăptarea și îngrijirea nou-născutului în prima perioadă de viață.

Cursurile de educaţie prenatală sunt structurate în şedinţe săptămânale a câte 2 ore, se derulează pe parcursul a 6 săptămâni și pot fi accesate începând cu săptămâna 27 de sarcină. Întâlnirile cu instructorul Lamaze sunt, pentru viitorii părinți, prilejuri ideale de a da glas temerilor și nedumeririlor lor, de a schimba impresii și păreri cu alte cupluri care  împărtăşesc aceeași experiență, totul sub atenta moderare și îndrumare a educatorului prenatal profesionist, care le stă alături cu tolba plină de răspunsuri, explicații, sfaturi și încurajări.

În timpul orelor de educaţie prenatală sunt învăţate și mai ales experimentate tehnici de relaxare, exerciţii de respiraţie, exerciţii pentru pregătirea musculaturii active în timpul travaliului şi a naşterii, poziții optime pentru travaliu și naștere. Totul pentru o naştere cât mai uşoară, pentru a controla nivelul de durere în cursul travaliului, pentru a spori starea de confort a mamei și pentru a-i permite acesteia să trăiască în mod profund emoțiile speciale ale momentului.

Componenta referitoare la îngrijirea nou-născutului este la fel de importantă și atent pregătită în cadrul cursurilor Lamaze: ea conține capitole speciale despre alăptare, îmbăiere, masaj, schimbarea scutecelor, alimentaţie, orele de somn, dar şi despre problemele frecvente ale nou-născutului și soluțiile lor.

Naștere naturală vs. naștere prin cezariană

Viitorii părinți trebuie să știe totul despre avantajele şi dezavantajele unei naşteri prin cezariană, când şi de ce se optează pentru o astfel de metodă, trebuie să analizeze detaliat împreună cu medicul obstetrician tipul de naștere adecvat în funcție de starea de sănătate a mamei și a copilului, pentru a putea lua o decizie informată asupra tipului optim de naștere.

Prin componentele lor referitoare la perioada sarcinii, la alăptare și la îngrijirea nou-născutului în prima perioadă de viață, cursurile Lamaze își dovedesc importanța și utilitatea inclusiv pentru cuplurile care, din motive medicale sau personale, aleg nașterea prin cezariană.

În loc de concluzie

Educaţia prenatală oferă viitorilor părinți informațiile necesare și puterea de a lua decizii, puterea de a își asuma responsabilitatea pentru sănătatea mamei și a viitorului copil, precum și șansa de a-și recăpăta încrederea în înţelepciunea lor interioară.