Cum să avem grijă de buricul nou-născutului?.

Cordonul ombilical asigură, în timpul vieții intrauterine, legătura între placentă și făt și permite trecerea de elemente nutritive din sângele mamei în circulația copilului. După naștere, medicul va secționa cordonul ombilical. Bontul se va usca treptat și va cădea în maxim 3 săptămâni. Pentru evitarea infecțiilor și iritațiilor este important să acordăm o atenție sporită îngrijirii acestei zone.

Cordonul ombilical apare în săptămâna a 5-a de sarcină, fătul hrănindu-se prin vasele de sânge de la nivelul acestuia. Cordonul ombilical este alcătuit din 3 vase de sânge:

  • 1 venă, care transportă sângele oxigenat și nutrienții;
  • 2 artere, care transportă sângele neoxigenat, învelite într-un țesut gelatinos – gelatina Warthon – ce asigură protejarea vaselor.

După naștere medicul ligaturează (leagă provizoriu) și secționează cordonul la aproximativ 2 -2,5 cm de abdomenul copilului, aplicând o clemă sterilă. Astfel, fătul este separat de placentă. Ceea ce rămâne din cordonul ombilical, bontul (buricul), se usucă treptat și devine brun-negricios și dur. Involuția durează de la câteva zile la maxim 3 săptămâni, până când se va desprinde spontan.
După secționare, bontul ombilical se lasă liber, nu se pansează, se șterge cu comprese sterile îmbibate în alcool sanitar (sau alcool alb de 70 grade). Toaleta ombilicală se face de câteva ori pe zi. Pentru a grăbi cicatrizarea și a evita infecțiile, se aplică local pudră de antiseptice.
Când bontul cade, în zona de unde s-a desprins rămâne o mică plagă roșiatică ce se vindecă în câteva zile. Uneori, zona e acoperită de o mică crustă, sau, local, poate să existe o secreție seroasă sau o sângerare redusă. Toaleta trebuie să se facă în continuare, până la cicatrizarea completă.

Cum avem grijă de buricul nou-născutului?


Este recomandat să acordăm o atenție sporită îngrijirii buricului, pentru a evita infecțiile și iritațiile locale.
Ce este important să faceți?

  • Păstrați zona curată – toaleta locală se face cu comprese sterile, îmbibate în alcool sanitar, și pudre antiseptice, ori de câte ori este nevoie (măcar de 2 ori pe zi).
  • Toaleta ombilicală se realizează pe masa de înfășat, după spălarea prealabilă a mâinilor.
  • Este important să mențineți zona uscată – scutecul se poziționează întotdeauna sub buric, astfel fiind grăbită uscarea acestuia.
  • Baia nou-născutului este permisă – se va face baie parțială, cu o cantitate mai mică de apă, având grijă ca după baie să uscați complet zona, prin tamponare cu prosoape moi din bumbac.
  • Cordonul ombilical se vindecă natural – nu este necesar să îl ajutați să se detașeze.

Ce este granulomul ombilical?
 

Granulomul ombilical se întâlnește destul de des la nou-născuți. Granulomul arată ca un nodul mic, de culoare roz, neacoperit de piele,și apare din cauza cicatrizării deficitare după căderea bontului ombilical. Poate dispărea de la sine, într-o săptămână sau două, dar, în unele cazuri, poate persista până la câteva luni.

Granuloamele persistente și cele care irită necesită tratament cu nitrat de argint. Administrarea acestuia se face doar de către personalul medical avizat.
Trebuie să ne alarmăm dacă observăm următoarele simptome:

  • baza cordonului se înroșește și se umflă;
  • sângerare continuă la nivelul cordonului;
  • miros neplăcut;
  • secreții locale gălbui, purulente;
  • agitația copilului.

Bontul ombilical poate constitui o poartă de intrare a microbilor în organismul bebelușului. Iată de ce este foarte importantă îngrijirea corectă a acestuia. În situația în care simptomele devin alarmante, recomandăm un consult medical de specialitate.