Galactocelul: ce este și cum poate afecta alăptarea.
Catrinel Popa, Consilier în alăptare LCCE
Galactocelul este un proces benign care poate apărea în timpul alăptării, ca un nodul la sân.
Un galactocel este o acumulare de material lipidic din laptele matern, localizată în afara canalelor mamare. Se formează un chist mic, care este reținut în stroma mamară și nu are ieșire la mamelon. Poate avea dimensiuni variabile și poate apărea în orice zonă a sânului.
Poate debuta în timpul alăptării sau, mai probabil, la momentul înțărcării și întreruperii alăptării, deoarece laptele este reținut și „stagnează” în canalele mamare. Deși nu este bine cunoscut, apariția galactocelului este de fapt cea mai frecventă leziune benignă în timpul alăptării.
Cum poate fi identificat un galactocel?
Pentru a ști dacă acea „gâlmă” sau formațiune este un galactocel și nu o altă complicație, putem evalua următoarele:
- nu există nicio schimbare în dimensiunea nodulului după hrănirea de la sân;
- nu există febră;
- nu există eritem al sânului;
- nu există dureri articulare;
- nu există durere la alăptare.
Testele de diagnostic recomandate pentru a verifica dacă este sau nu galactocel sunt ecografia și/sau mamografia exploratorie.
Poate un galactocel să afecteze lactația?
În funcție de localizarea galactocelului în sân, acesta poate să afecteze lactația sau poate să nu afecteze deloc lactația.
Dacă galactocelul este situat departe de zona areolei și mamelonului, nu va afecta scurgerea laptelui prin canale, deci nu va provoca niciun inconvenient în timpul alăptării. Dacă este localizat în complexul mamelon/areolă, poate împiedica ejecția laptelui și încetini fluxul, ceea ce poate deranja copilul.
În afară de detaliile legate de poziționare, a avea un galactocel nu afectează în niciun alt fel alăptarea. Un galactocel nu este periculos, deși poate fi inconfortabil.
Ce trebuie să faceți dacă este detectat un galactocel?
Dacă galactocelul este mare, situat în partea anterioară a sânului și, de asemenea, dacă compromite fluxul de lapte prin mamelon, se poate efectua aspirație cu ac fin (FNA) ghidată cu ultrasunete pentru a îndepărta materialul lipidic acumulat. Uneori, acesta se poate umple din nou și trebuie să fie redrenat.
Dacă, în schimb, nu compromite lactația, este posibil să așteptați până la sfârșitul lactației pentru a îndepărta galactocelul sau a îl lăsa să dispară de la sine.
Pentru programarea unei sesiuni de consiliere în alăptare, aveți la dispoziție numărul de telefon 0232 920, Call Center Arcadia.