Icterul la nou născuți – sistem performant de tratament la Maternitatea Arcadia.
Icterul la nou născut se definește prin îngălbenirea pielii și mucoaselor acestuia, ca rezultat al hiperbilurubinemiei, adică al creșterii bilirubinei în fluxul sanguin. Bilirubina este un pigment ce apare ca urmare a distrugerii celulelor roșii după naștere. Aceasta trece prin ficat și este eliminată prin bilă. Icterul se produce atunci când bilirubina se formează mai rapid decât poate ficatul să o proceseze.
În funcție de momentul apariției, există două tipuri de icter:
- Icter fiziologic – apare după 36-48 ore de viață la 50-60% dintre nou născuții la termen și 80-90% la prematuri. Nou născutul are stare generală bună, valorile bilirubinei nu depășesc 12 mg%. Apare datorită particularității fiziologice a nou născuților de a produce un nivel ridicat de bilirubină.
- Icter patologic – apare din primele ore de viață, uneori cu alterarea stării clinice a nou născutului, cu valori crescute ale bilirubinei în cordonul ombilical și cu ritm de creștere accentuată după naștere.
Icter patologic la nou născuți: cauze
Icterul patologic la nou născuți poate avea multiple cauze:
- incompatibilitatea de grup ABO (mama cu grup O și copilul cu grup A sau B);
- un frate sau o soră care deja a avut icter;
- hipoxia la naștere (lipsa oxigenării);
- sepsis;
- hemoragii ale nou născutului;
- policitemie (nivelul ridicat de celule roșii din sânge);
- afecțiuni metabolice;
- afecțiuni hepatice;
- afecțiuni endocrine;
- infecții ale sindromului TORCH (toxoplasma, rubeola, citomegalovirus, herpes virus);
- afecțiuni hepatice, atrezia căilor biliare etc.
Una din cele mai frecvente forme de icter este icterul asociat cu alimentația cu lapte matern ce apare la 30% dintre nou născuți, datorită unor particularități ale laptelui matern. Debutează la 4-7 zile, cu maxim în a III-a săptămână de viață. Nou născutul nu prezintă alte semne de boală. Nu necesită tratament, nu necesită oprirea alimentației la sân. Bilirubina scade treptat pana la 10 săptămâni de viață.
Formele severe de icter la nou născuți: factori de risc
Factorii de risc pentru dezvoltarea unei forme severe de icter:
- prematurii și, în special copiii născuți înainte de 38 săptămâni de gestație, au un risc crescut din cauza faptului că nu pot procesa bilirubina ca nou născuții la termen; se alimentează mai greu, motilitatea intestinală a acestora este diminuată și au astfel risc de a dezvolta forme intense de icter;
- echimozele semnificative apărute după nașterea naturală laborioasă;
- incompatibilitate de grup ABO și RH;
- alăptarea – atunci când nou născuții nu primesc suficient lapte matern. Alăptarea are multe beneficii, dar trebuie să ne asiguram că nou născutul mănâncă suficient și este hidratat în mod adecvat.
Cum poate icterul să influențeze starea de sănătate a nou născutului?
Nou născuții cu icter devin somnolenți, astfel încât este necesar să fie treziți la fiecare 3-4 ore pentru a fi hrăniți, evitându-se astfel deshidratarea.
În formele severe de icter, dacă nu se intervine terapeutic prompt, nivelul ridicat de bilirubină poate determina afectarea definitiva a creierului și a funcției auditive.
Icterul la nou născuți: diagnostic și tratament
Diagnosticul icterului neonatal se face pe baza examenului clinic efectuat de către medic și a testelor de laborator din sângele bebelușului. De asemenea, în Maternitatea Arcadia, bilirubina poate fi determinată și cu un dispozitiv numit bilirubinometru transcutanat ce măsoară reflexia unei lumini speciale prin piele. Rezultatul dorit este afișat în câteva secunde. Cu acest aparat se poate face screening non-invaziv, iar copiii nu vor mai fi înțepați pentru determinarea valorii bilirubinei. Este foarte util și în situațiile în care sunt necesare mai multe evaluări ale bilirubinei la un copil pe parcursul aceleiași zile.
Formele ușoare se rezolvă de la sine, pe măsura ce ficatul începe să se maturizeze. Se recomandă ca nou născutul sa fie hrănit des, de 8-12 ori pe zi. Acest lucru îl va ajuta pe copil să elimine mai ușor bilirubina prin scaun.
Fototerapia este cel mai comun tratament al icterului neonatal intens. Această metodă constă în expunerea tegumentelor nou născutului la lumina albă sau albastră, expunere ce are ca rezultat descompunerea bilirubinei în produși netoxici, ce sunt eliminați prin urină și scaun.
Copilul este dezbrăcat complet (doar ochii fiind acoperiți cu ochelari speciali de protecție și cu pampers) și expus la un fel de lumină fluorescentă. În timpul procesului, bilirubina este transformată într-o formă ce poate fi eliminata mai ușor prin scaun și urină.
Exsanguinotransfuzia este o metodă terapeutică indicată la nou născuți în forme severe de icter (în special în incompatibilitățile de Rh sau de grup sanguin) pentru a menține valorile bilirubinei sub pragul neurotoxicității. Nou născutul va primi sânge de la un donator sau banca de sânge. Sângele nou născutului va fi înlocuit și va fi redus implicit și nivelul bilirubinei.
Cel mai performant sistem de fototerapie pentru icterul nou născuților, la Maternitatea Arcadia
Maternitatea Arcadia dispune de cel mai performant sistem de fototerapie pentru tratamentul icterului la nou născuți, tunelul de fototerapie bilisphere.
Avantaje pentru bebeluș:
lumina este distribuită uniform, 360 grade, pe toata suprafața pielii bebelușului;
timpul de expunere este mult mai mic decât în terapia clasică, cu rezultate mai bune, scade bilirubina cu 1 mg/dl pe oră;
nivelul crescut de bilirubina este scăzut în 4-6 ore, evitându-se exsanguinotransfuzia în formele severe de icter;
datorită evitării transfuziei, sunt evitate și posibilele complicații: hipoglicemia, hipocalcemia, infecțiile, hemoragiile;
timpul tratamentului este micșorat, astfel încât mama va petrece mai mult timp cu copilul;
softul aparatului permite atât controlul temperaturii din interiorul aparatului, cât și cea a bebelușului (prin senzori plasați pe piele) – riscurile de hipertermie și deshidratare sunt eliminate;
lămpile nu emit raze UV și infraroșu și nu emit căldură – sunt evitate efectele secundare gen arsuri sau deshidratare.
Cum prevenim icterul neonatal?
Se recomandă determinarea grupei sanguine și a Rh-ului în timpul sarcinii, la mamă, și după naștere la copil. Ne asiguram că nou născutul primește suficientă nutriție prin laptele matern. Nou născutul va fi hrănit de 8-12 ori pe zi, pentru a preveni deshidratarea și a ajuta ca bilirubina să fie ușor eliminată din corp. Atenție la copiii prematuri sau cei care nu primesc suficient lapte matern.
Dacă nu alăptați, dați-i nou născutului formula la 2-3 ore în prima săptămână de viață. Este recomandată monitorizarea cu atenție a bebelușului în prima săptămână de viață. De asemenea, trebuie evaluată bilirubina la orice forma de icter ce depășește 2-3 săptămâni, pentru a se exclude alte cauze patologice sau pentru a evalua nivelul de neurotoxicitate.
Prognosticul este foarte bun dacă bebelușul primește tratament precoce și în conformitate cu recomandările medicului neonatolog.