Intervenții chirurgicale ginecologice frecvente.
Dr. Roxana Gireadă, Medic specialist Obstetrică-Ginecologie
Afecțiunile ginecologice care pot apărea în viața unei femei au cauze și factori de risc diferiți. Consultul ginecologic periodic este recomandat tocmai pentru analiza acestor factori de risc, pentru diagnosticarea afecțiunii și stabilirea tratamentului adecvat. În unele cazuri, tratamentul poate fi chirurgical. Chirurgia minim invazivă are avantaje importante pentru paciente: de la dimensiuni minime ale inciziei, la reducerea sângerării, durerii și a perioadei de spitalizare și recuperare.
Histerectomia
Histerectomia este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale ginecologice. Medicul poate indica această opțiune de tratament în cazul unui diagnostic de fibrom uterin, adenomioză, neoplazii sau în unele tipuri de prolaps uterin, în cazul unor durei pelvine cronice sau al unor sângerări vaginale anormale.
În funcție de particularitățile fiecărui caz, histerectomia poate fi:
- totală, cu anexectomie bilaterală (îndepărtarea uterului în totalitate împreună cu trompele uterine și ovarele);
- totală interanexială (îndepărtarea uterului, cu păstrarea ovarelor și a trompelor uterine);
- subtotală (îndepărtarea corpului uterin și păstrarea colului uterin);
- cu limfadenectomie (îndepărtarea uterului și a stațiilor ganglionare pelvine).
Progresul tehnicilor chirurgicale a transformat o intervenția clasică, care presupunea o incizie de minimum 15 centimetri la nivelul abdomenului, într-o intervenție minim invazivă, care presupune fie o incizie la nivelul vaginului (histerectomie vaginală), fie 3-4 incizii de 0,5-1 centimetru la nivelul abdomenului (histerectomie laparoscopică), fie o combinație între cele două.
Histerectomia minim invazivă este o tehnică cu avantaje importante pentru paciente: incizii mici puțin vizibile sau chiar invizibile, senzație redusă de durere, sângerare redusă, risc scăzut de infecții, recuperare rapidă. Această tehnică chirurgicală se realizează cu succes, în siguranță, în Spitalul Arcadia.
Chistectomia ovariană
Chisturile ovariene sunt frecvent asimptomatice și sunt descoperite, de obicei, în cadrul controlului ginecologic de rutină. Chisturile mici, care nu prezintă complicații, sunt urmărite sau sunt tratate medicamentos. Dacă chisturile sunt de dimensiuni mari, nu răspund la tratament sau un aspect suspect, se recomandă îndepărtarea lor pe cale chirurgicală.
Intervenția de excizie a chisturilor ovariene poartă denumirea de chistectomie ovariană. Eliminarea chirurgicală a chisturilor ovariene se recomandă atunci când acestea nu răspund la tratamentul medicamentos instituit de medicul ginecolog sau daca este vorba despre chisturi ovariene organice (chist dermoid, chist endometriozic, chistadenoame). De cele mai multe ori, această intervenție se realizează minim invaziv, laparoscopic, cu păstrarea ovarului și recuperarea rapidă a pacientei.
Miomectomia
Fibromul uterin este cea mai frecvente tumoră uterină benignă. De multe ori, pot lipsi manifestările specifice dar, atunci când aceasta apar, femeia poate acuza sângerări menstruale abundente, sângerări intermenstruale, infertilitate, dureri abdominale, senzație de balonare/constipație sau de presiune la nivelul vezicii cu micțiuni frecvente.
Comportamentul terapeutic este dictat de localizare, mărime și numărul fibroamelor. Tratamentul medicamentos se adresează pacientelor cu fibroame uterine de dimensiuni mici, simptomatice.
Miomectomia reprezintă excizia unui fibrom sau a mai multor fibroame, fiind o intervenție chirurgicală prin care se elimină doar fibromul, iar uterul rămâne intact.
Excizia polipilor uterini
Polipii uterini sunt excrescențe moi care se dezvoltă la nivelul uterului, din endometru.
Polipii mici, asimptomatici, vor fi urmăriți periodic de către medicul ginecolog. De multe ori, aceștia pot dispărea de la sine. Dacă sunt suspiciuni de malignitate sau dacă se dorește obținerea unei sarcini, comportamentul terapeutic va fi chirurgical.
Histeroscopia presupune eliminarea polipilor pe cale chirurgicală, minim-invazivă. Se recomandă în cazul polipilor de dimensiuni mari sau atunci când nu se ajunge la o sarcină planificată. S-a demonstrat că șansele de obținere a sarcinii pe cale naturală, inseminare sau FIV cresc după histeroscopie. Mai mult, înainte de orice procedură FIV se recomandă îndepărtarea polipilor uterini. În caz contrar, crește riscul de avort spontan.
Important de reținut este și faptul că polipii pot reapărea. Din acest motiv, consultul periodic este foarte important.
Salpingectomia
Dintre afecțiunile inflamatorii pelvine, infecțiile trompelor uterine (salpingitele) au cea mai mare incidență. Cauzele principale sunt bolile cu transmitere sexuală și infecțiile cu bacterii. Se manifestă prin dureri pelvine și reprezintă principala cauză de infertilitate feminină. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical, în funcție de fiecare caz în parte.
Salpingectomia este o intervenție chirurgicală care are ca scop îndepărtarea uneia sau a ambelor trompe uterine. Această intervenție este recomandată atunci când există o leziune cronică sau atunci când este diagnosticată o infecție a trompelor uterine care nu răspunde la tratamentul medical, în cazul unei sarcini extrauterine Intervenția se poate realiza prin laparotomie sau minim invaziv, în siguranță în Spitalul Arcadia.
Anexectomia
Anexectomia reprezintă eliminarea pe cale chirurgicală a anexelor uterului – trompele uterine și ovare. Poate fi unilaterală sau bilaterală și este recomandată în cazul diagnosticului de cancer uterin sau cancer de ovar. De obicei, anexectomia se practică împreună cu histerectomia, atunci când este necesar.
Intervențiile de chirurgie ginecologică minim invazive sau clasice (atunci când este necesar) se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia.