Sindromul ovarului polichistic.
Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecțiune frecventă, care debutează adesea la pubertate și reprezintă un factor de risc important pentru sănătatea feminină.
Printre consecințele care pot surveni ca urmare a prezenței sindromului ovarului polichistic se numără: infertilitatea, obezitatea, cancerul endometrial, cancerul de sân, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială.
Diagnosticul de sindrom al ovarului polichistic presupune prezența a cel puțin două din următoarele trei aspecte:
- nivel crescut de hormoni masculini - manifestat prin semne clinice precum: acnee, hirsutism (pilozitate corporală excesivă, pierderea accelerată a părului la nivelul scalpului), voce îngroșată, trăsături masculine. Dezechilibrul hormonal este însoțit uneori și de modificări bruște ale dispoziției, anxietate și stări depresive.
- lipsa ovulației regulate (anovulația) - acesta conduce la menstruații neregulate (peste 35 de zile), rare sau chiar la absența totală a acestora.
- aspectul de ovare polichistice, evidențiat în cadrul examenului ecografic al ovarelor sau în cadrul intervenției laparoscopice.
Această afecțiune poate astfel interfera cu sănătatea întregului organism, afectând procesele metabolice și sistemul cardiovascular.
Diagnosticul de sindrom al ovarului polichistic necesită investigații clinice și imagistice.
De obicei, ecografia endovaginală (sau cea pelvină, în cazul în care prima variantă nu este posibilă) este edificatoare, permițând vizualizarea modificărilor morfologice la nivelul ovarelor.
Cauzele sindromului ovarului polichistic nu sunt pe deplin elucidate; se crede însă că ereditatea și factorul genetic ar juca un rol important în apariția acestuia, în combinație cu o serie de factori declanșatori.
Modul de funcționare al ciclului de reproducere feminin poate oferi indicii privind cauzele posibile ale acestei afecțiuni.
Dezvoltarea ovulelor este controlată de doi hormoni produși de glanda pituitară: hormonul foliculostimulant (FSH) și hormonul luteinizant (LH). La baza creierului, chiar deasupra glandei pituitare, există un centru care controlează producerea de FSH și LH în glanda pituitară. Acesta este centrul de fertilitate.
La bărbați, acest centru lucrează într-un mod continuu, însă la femei, activitatea sa este ciclică; prin urmare, ne vom referi la el ca la ceasul de fertilitate. Dacă centrul de fertilitate al femeii este expus la un nivel de hormoni masculini mai mare decât media, acesta începe să lucreze continuu, ca în cazul bărbaților, și nu într-o manieră lunară, ciclică, făcând astfel ovulația puțin probabilă.
Ciclul ovulației poate fi oprit și de un nivel ridicat de prolactină, un hormon hipofizar, cauzat fie de stres, fie de o tumoră a glandei pituitare. Aceasta este însă o cauză mai puțin frecventă a sindromului ovarului polichistic.
Alte cauze ale dereglării ciclului ovulației pot fi: stresul sever, tulburările de alimentație (anorexia, bulimia), activitatea fizică excesivă, pierderile mari în greutate.
Nivelurile ridicate de hormoni masculini schimbă de asemenea modul de funcționare al centrului de fertilitate.
Ovarul polichistic și rezistența la insulină
Cea mai frecventă cauză a sindromului ovarului polichistic, care afectează aproximativ 70 - 80% dintre paciente, este rezistența la insulină.
Insulina este un hormon produs de către glanda numită pancreas. Una dintre principalele funcții ale acesteia este aceea de a normaliza nivelul glicemiei în sânge, după masă.
După ce glucoza este absorbită din intestin, în sange, insulina stimulează mușchii și ficatul pentru a „prelua” glucoza și a o depozita, în vederea unui consum de energie ulterior.
La pacienții care suferă de rezistență la insulină, ficatul și muschii nu răspund eficient la acțiunea acesteia și astfel, nu pot absorbi glucoza din fluxul de sange la fel de eficient ca în cazul unei persoane sănătoase.
S-ar putea crede că acest lucru ar duce la niveluri ridicate de glucoză (zahăr) în sânge după masă. Cu toate acestea, acest lucru nu se produce, deoarece organismul reacționează, pancreasul secretă niveluri mult mai ridicate de insulină decât de obicei și astfel mușchii și ficatul retrag exact cantitatea de glucoză din sânge necesară pentru a menține normal nivelul glicemiei.
Totuși, aceste niveluri ridicate ale insulinei pot avea efecte negative în organism, care nu sunt în mod normal cauzate de insulină.
La femeile cu o sensibilitate genetică, nivelurile ridicate de insulină din sânge stimulează o enzimă prezentă în ambele ovare și la nivelul glandelor suprarenale, pentru a produce cantități crescute de hormoni de sex masculin si astfel ovarul devine polichistic.
Ca urmare a rezistenței la insulină, are loc adesea creșterea în greutate ce merge până la obezitate și este favorizată apariția diabetului.
Tratamentul sindromului ovarului polichistic
Obiectivele tratamentului în sindromul ovarului polichistic sunt: restabilirea ovulației normale și implicit, a sângerărilor menstruale regulate, îmbunătățirea aspectului pieli, prevenirea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a afecțiunilor genitale grave.
Nivelul de insulină, favorizat de stres, sedentarism, kilograme în plus, administrarea de contraceptive hormonale, poate fi redus prin exercițiu fizic susținut, dietă, pierdere în greutate, renunțarea la fumat și prin administarea de medicamente utilizate în diabetul zaharat.
În multe dintre situații, chiar și o pierdere de 3 - 5 kilograme poate restabili menstruația, ovulația și fertilitatea.
În funcție de fiecare caz în parte, medicul curant poate recomanda, pentru restabilirea ovulației, urmarea unei terapii de stimulare ovariană și chiar intervenția chirurgicală laparoscopică.
Administrarea de contraceptive orale în sindromul ovarului polichistic
Contraceptivele orale au fost utilizate pe scară largă în tratamentul ovarului polichistic. Acestea determină, în general, o menstruație constantă și regulată; reduc secreția ovariană de hormoni sexuali masculini, atenuând astfel acneea și pilozitatea excesivă.
De asemenea, contraceptivele orale previn îngroșarea excesivă a mucoasei uterine, care provoacă în mod obișnuit sângerări neregulate și prelungite.
Cu toate aceatea, medicii și-au exprimat recent anumite rezerve privind siguranța pe termen scurt și lung a tratamentului sindromului ovarului polichistic prin administrarea de contraceptive orale.
Se crede că acestea ar crește rezistența la insulină, care reprezintă, așa cum aminteam anterior, unul din factorii favorizanți ai sindromului de ovar polichistic.
Prin urmare, femeile care prezintă sindromul ovarului polichistic trebuie avertizate cu privire la riscul de deteriorare a toleranței la glucoză. Celor care prezintă deja intoleranță la glucoză sau au diabet le este contraindicată administrarea de contraceptive orale.