Somnul nou-născutului.

Nașterea reprezintă un șoc important în viața nou-născutului. Bebelușul trece brusc din mediul intrauterin, caracterizat de absența luminii, la mediul exterior, aerian și luminos, unde trebuie să se obișnuiască cu un nou mod de viață. Din acest motiv, ciclul stărilor de veghe și al celor de somn este destul de inconstant în primele luni de viaţă.

Nou-născutul nu face diferența între zi și noapte: acesta doarme în reprize de somn variabile ca durată, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții.  Un nou-născut doarme în jur de 14 – 18 ore pe zi, în reprize mai lungi, de 3 – 4 ore, sau mai scurte, de 30 – 45 de minute.

După primele 6 – 8 săptămâni de viață, cei mai mulți bebeluși încep să își modifice programul de somn, dormind pe perioade scurte ziua și din ce în ce mai lungi noaptea.

Prematurii însă pot dormi mai mult, dezvoltând ritmul de somn – trezire mai greu dacât nou-născuții la termen.

Particularitățile somnului nou-născutului


Nou-născutul are necesități crescute de somn, ce corespund dezvoltării intense specifice vârstei. Cele două faze ale somnului, somnul REM (rapid eye movement) – somnul activ și somnul non-REM – somnul liniștit apar încă din viata intrauterină.
Durata somnului REM are o pondere mult mai mare (50%), față de 30% la vârsta de 3 ani și 25%, în cazul adulților, ceea ce le permite să se trezească când intervine foamea.

În timpul somnului activ (REM), impulsurile motorii nu sunt complet  blocate. Din acest motiv, copilul poate fi agitat, își mișcă picioarele, brațele, zâmbește, poate prezența grimase, scoate diferite sunete și respiră neregulat. Faza somnului REM este asociată visatului.
Pe de altă parte, în timpul somnului liniștit (non-REM), respirația este profundă, nou-născutul este calm și doar ocazional poate face mișcări de supt sau se pot observa spasme ale corpului.Ciclul de somn al nou-născutului începe cu somnul activ REM, iar faza de somn liniștit (non-REM) va apărea abia după vârsta de 3 luni.

Un ciclu de somn durează aproximativ 50 de minute, astfel că pe parcursul a 24 de ore, vor avea loc 18 – 20 de cicluri de somn, fără diferență dintre zi și noapte.
Dacă 3 – 4 cicluri de somn urmează unul după altul, copiii pot dormi 3 – 4 ore neîntrerupte.

Importanța somnului la nou-născut

În timpul somnului, se secretă hormonii de creștere, prolactina, testosteronul, cu rol în reglarea proceselor biologice ale organismului. Totodată, crește producția de proteine fără de care nu este posibilă creșterea și dezvoltarea armonioasă și are loc reglarea temperaturii.

Somnul contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imune, afirmația fiind susținută de numeroasele studii care au arătat ca privarea de somn are drept consecință o frecvență mai mare a infecțiilor.

Somnul are de asemenea un rol important în reglarea memoriei, a stărilor emoționale și a comportamentelor sociale.

Factori ce pot influența durata somnului la nou-născut

  • principalul factor ce determină durata somnului este perioada de timp între mese: copiii alăptați la sân se pot trezi mai des, deoarece laptele matern se digeră mai ușor decât formulele artificiale;
  • colicile abdominale;
  • diversele probleme medicale: dificultăți de respirație, infecții otice, reflux gastroesofagian, alergii;
  • factorii externi: zgomotul, temperatura camerei, lumina din încăpere, așternuturile.

Sfaturi pentru a asigura un somn bun al nou-născutului

  • temperatura din camera nou-născutului trebuie să fie cuprinsă între 22 – 24 grade Celsius.
  • salteaua trebuie să fie fermă și dreaptă și trebuie evitată lăsarea jucăriilor în pătuț;
  • este recomandat ca bebelușul să doarmă pe o parte;
  • este de preferat să nu acoperiți copilul cu pături, existând riscul de sufocare; sacul de dormit poate fi o alternativă indicate.
  • din aceleași motive legate de siguranță, nu se folosesc perne în pătuțul nou-născutului;
  • în timpul zilei, e recomandată iluminarea naturală, iar în timpul nopții se poate folosi o lampă de veghe. Măsura în care bebelușul este expus ciclurilor întuneric – lumină are o influență directă asupra dezvoltării tiparelor de somn – trezire. Bebelușii ce nu sunt expuși suficient la lumină sau care sunt menținuți într-o lumină constantă vor dezvolta mai greu aceste tipare.