Testul de toleranță la glucoză în sarcină: de ce este important?.
Testul de toleranță la glucoză în sarcină, cunoscut sub denumirea de test de toleranță la glucoză pe cale orală, este indicat pentru a evalua modul în care reacționează organismul matern atunci când primește o cantitate mai mare de glucoză prin dozări seriate ale glicemiilor (pe nemâncate).
Este o investigație medicală utilizată pentru a diagnostica diabetul gestațional, o formă de diabet care apare pentru prima dată în timpul sarcinii.
Ce este diabetul gestațional?
Diabetul gestațional apare atunci când corpul mamei nu poate produce suficientă insulină pentru a gestiona nivelurile crescute de glucoză din sânge, care pot rezulta din schimbările hormonale specifice sarcinii. Deși această afecțiune dispare după naștere, ea poate crește riscul de complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Din acest motiv, toate gravidele necesită screening pentru diabet zaharat gestațional. Femeile cu antecedente de diabet gestațional au indicație de screening pentru diabet zaharat cel puțin o dată la trei ani pe tot parcursul vieții.
Când se recomandă testul de toleranță la glucoză?
Testul este recomandat, de regulă, între săptămânile 24-28 de sarcină, dar poate fi indicat mai devreme în cazul în care femeia gravidă prezintă factori de risc, precum istoric familial de diabet, antecedente de diabet gestațional în sarcinile anterioare, nașterea unui copil cu greutate mare (peste 4 kg), supraponderalitate sau obezitate.
Cum se realizează testul de toleranță la glucoză?
Testul de toleranță la glucoză implică mai mulți pași:
1. Pregătirea pentru test
În cazul unui test de toleranță la glucoză, trebuie să eviți consumul de alimente și băuturi (în afară de apă) cu 8-12 ore înainte.
2. Testul propriu-zis
Mai întâi, se va recolta o probă de sânge pe nemâncate pentru a măsura glicemia inițială (proba de bază). Ulterior, glicemia se va măsura încă o dată la o oră și la 2 ore după administrarea unei băuturi ce conține o cantitate de 75 g de glucoză pentru a monitoriza modul în care organismul metabolizează glucoza.
3. Interpretarea rezultatelor
Valorile glicemiei în sânge vor fi comparate cu valorile de referință:
- glicemie de nemâncate: ≥ 92 mg/dl (5.1 mmol/l);
- glicemie la 1 oră: ≥180 mg/dl (10,0 mmol/l);
- glicemie la 2 ore după ingestia de 75g de glucoză: ≥153 mg/dl (8,5 mmol/l).
Astfel, diabetul gestațional este confirmat dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală decât pragul stabilit.
Pe lângă urmărirea periodică a nivelului seric al glicemiei și efectuarea testului de toleranță la glucoză, alte teste accesibile pot fi:
- Urmărirea nivelului hemoglobinei glicozilate (care permite observarea unui medii a valorilor glicemiilor materne din ultimele 3 lui înainte de sarcină și, ulterior, la 14 și 32 de săptămâni);
- Efectuarea sumarului de urină (glucoza trece în urină atunci când nivelul din sânge al acesteia este crescut peste o anumită valoare).
În acest caz, este important să existe o colaborare strânsă cu echipa medicală multidisciplinară formată din diabetolog, obstetrician și neonatolog - pediatru pentru a evalua precoce afecțiunile nou-născutului și pentru a trata corespunzător și prompt patologia acestuia.
De la prima ecografie la prima îmbrățișare, la Maternitatea Arcadia ești în siguranță.
Maternitatea Arcadia, Spital Prieten al Mamei și Copilului, este alături de viitoarele mămici de la prima ecografie și până în momentul nașterii, cu o echipă multidisciplinară de specialiști, aparatură performantă, săli de naștere moderne, grijă și respect pentru noua familie și pachete de servicii medicale atent gândite. Maternitatea Arcadia susține și promovează alăptarea și oferă servicii de spitalizare premium, în rezerve cu rooming-in (mama și copilul).
Întreaga echipă medicală este alături de părinți și bebeluși, pe toată perioada sarcinii, a nașterii și după naștere.
Pentru consultații, ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.