Vaccinarea copiilor – de ce este importantă consilierea viitorilor părinți?.
Pregătirea pentru naștere implică o bună monitorizare a evoluției sarcinii din punct de vedere medical dar și acumularea de către viitorii părinți a unor informații utile, în măsură să contribuie la creșterea armonioasă a copilului.
În primul an de viață, dar și ulterior, copilul este protejat față de riscul producerii unor infecții printr-o atitudine responsabilă din partea părinților privind vaccinările recomandate și limitarea îmbolnăvirilor cu ajutorul unor măsuri generale (igiena individuală, evitarea contactului cu persoane bolnave, alimentația bogată în vitamine naturale etc), care sunt la fel de importante.
Când trebuie să începem să ne informăm despre vaccinare?
Consilierea părinților, chiar înainte de momentul special al nașterii copilului, în privința măsurilor de protecție antiinfecțioasă constituie o obligație a tuturor celor care se preocupă de asigurarea condițiilor medicale, dar și de oferirea unui climat de siguranță și stabilitate psihologică în orice familie aflată în așteptarea acestui moment, care echivalează cu producerea unui miracol.
În acest scop, în privința vaccinurilor și vaccinării este necesară o comunicare din timp dintre medicul vaccinolog și părinte pentru ca informațiile să fie bine cunoscute și înțelese – pe baza unui fundament științific solid și adaptat problematicii individualizate.
Cele mai frecvente întrebări pentru care viitorii părinți doresc să găsească răspuns sunt cele legate de:
- utilitatea vaccinurilor;
- modalitatea de administrare după schemele naționale existente;
- indicațiile și contraindicațiile vaccinării;
- reacțiile posibile post-vaccinare și cum pot fi ele evitate sau combătute.
Vaccinurile reprezintă un progres al medicinei moderne, astfel încât tot mai multe boli pot fi prevenite prin administrarea lor corespunzătoare, la vârste optime și în condiții de siguranță maximă. Fiind preparate biologic active, ele și-au demonstrat eficiența și eficacitatea prin beneficiul enorm pe care-l determină, astfel încât copilul, imediat după naștere, să nu fie expus riscului unor boli posibile, care să-i pună în pericol sănătatea sau chiar viața.
Doar în urmă cu câteva decenii copiii erau în pericolul de a dezvolta o boală neurologică gravă (determinată de virusul poliomielitic) sau tusea convulsivă, fatală pentru cei cu vârsta mai mică de 1 an. Exemplele de afecțiuni care, în momentul de față pot fi evitate prin vaccinare, sunt numeroase. Amintim doar infecțiile otice, pneumoniile grave determinate de o bacterie (pneumococ) sau rujeola.
Diverse afecțiuni, îngrijorarea părinților, absenteismul de la locul de muncă, necesitatea medicației suplimentare, toate pot fi eliminate prin vaccinarea la timp a copiilor, după o informare și o consiliere completă, realizată de un specialist. Așadar, înainte de nașterea unui copil, atât mama, cât și viitorul tată sau oricare membru apropiat al familiei care va participa la creșterea copilului trebuie să beneficieze de toate avantajele consilierii pe probleme de vaccinologie și trebuie să aibă oportunitatea de a adresa toate întrebările pe care le are. Doar în acest fel va putea primi răspunsuri avizate, bazate pe cunoștințe științifice și experiență.
Dacă așteptați venirea pe lume a unui copil, vă recomandăm să vă informați din timp asupra tuturor aspectelor legate de vaccinare. La Arcadia, puteți include serviciul de consiliere vaccinologie pediatrică în pachetul vostru de urmărire a sarcinii.