Săptămâna 15.

Sarcina avansează bine însă poți fi surprinsă de unele manifestări aparte.

Corpul tău
Ai putea observa că anumite porțiuni ale piele capătă o culoare mai închisă: sfârcurile și mameloanele, axilele, zona buricului. La femeile cu tenul de culoare închisă poate să apară așa-numita „mască de gravidă” – pete pigmentare (melasmă) în zona nasului, frunții și pe obraji.
Aceste modificări sunt firești și sunt puse pe seama nivelului crescut de progesteron și estrogen. Cel mai adesea, dispar după naștere.

Copilul
Bebelușul tău are dimensiunile unui măr și e capabil să să se miște în burtică, deși cel mai probabil nu vei simți încă. Își controlează mușchii, sughiță și exersează chiar diverse expresii faciale.

Stilul tău de viață
Pentru a nu accentua melasma, protejează-te de soare folosind crema cu factor de protecție și pălării cu boruri largi în sezonul cald. Bucură-te de libidoul crescut din această perioadă – activitatea sexuală este sigură și nu dăunează copilului. 

Analize medicale recomandate
Din această săptămână (în funcție de calendarul tău de urmărire a sarcinii), poți merge la obstetrician pentru a treia vizită prenatală. Dacă bebelușul stă într-o poziție bună, îi vei putea afla sexul.
Ce investigații vei face:

  • Examen ecografic cu biometrie;
  • Triplu test cu calcul de risc genetic;
  • Amniocenteză – pentru anomalii cromozomiale şi sindroame genetice (opțional, la recomandarea medicului).