Săptămâna 21.

Tu și bebelușul „interacționați” tot mai mult, zi de zi.

Corpul tău
Ești tot mai obișnuită cu manifestările sarcinii și în general, trimestrul II e unul mai liniștit. Totuși, în acest stadiu mai poți face cunoștință cu erupțiile acneice (din cauza fluctuațiilor hormonale) și varicele (ca urmare a presiunii crescute asupra vaselor de sânge). Durerile de cap pot fi și ele firești, dar dacă persistă mai mult de câteva ore, e bine să mergi la medic, pentru că în anumite cazuri poate fi un indiciu al preeclampsiei.

Copilul
Din vârful capului și până în călcâi, bebelușul măsoară acum cât un morcov.
Pe lângă hrana pe care o primește prin placentă, stomacul său este acum capabil să absoarbă și nutrienții pe care îi găsește în lichidul amniotic, astfel că intră într-o perioadă de creștere accelerată. Îi simți tot mai des mișcările și observi că îți„răspunde” atunci când îți mângâi burtica.

Stilul tău de viață
Sarcina tot mai avansată poate fi un motiv de stres; nu uita să te relaxezi, căci grijile nu îi fac bine nici copilului. Masajul și exercițiile fizice ușoare pot fi de mare folos. Dacă observi apariția varicelor, îți este utilă purtarea ciorapilor compresivi.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.