Săptămâna 23.

Bebelușul e tot mai conectat la mediul tău și este capabil să recunoască zgomote familiare.

Corpul tău
Printre cele mai comune și firești simptome din această etapă sunt durerile de spate (burtica pune presiune pe coloana vertebrală și pe mușchii spatelui) și umflarea gleznelor și a tălpilor.
Orice inflamație bruscă necesită însă părerea medicului, pentru a exclude riscul complicațiilor precum preeclampsia.
Pot începe să apară contracțiile Braxton Hicks – mușchii uterului se încordează timp de 30 - 60 secunde, la intervale neregulate. Sunt așa-numitele „contracții de probă”, care te pregătesc pentru travaliu.

Copilul
Bebelușul tău crește accelerat. Este de dimensiunile unui grapefruit și are cca. 500 de grame.
Creierul său dezvoltă miliarde de celule responsabile cu diverse funcții vitale. Plămânii produc o substanță numită surfactant: se „antrenează intens” pentru momentul în care vor inspira aer pentru prima oară.

Stilul tău de viață
Dezvoltarea rapidă a copilului necesită un aport crescut de vitamine și minerale. Consulta-te cu medicul cu privire la cantitatea de fier pe care trebuie să o iei zilnic de acum și până la termen, ca să eviți anemia. Pentru a scăpa de senzația de picioare umflate, dormi cu picioarele ridicate pe o pernă, nu sta prea mult în picioare și bea suficientă apă.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.