Săptămâna 38.

Copilul este perfect dezvoltat la 38 de săptămâni și se poate naște în siguranță.

Corpul tău
Chiar și dacă ai planificat momentul nașterii, venirea pe lume a copilului te poate lua prin surprindere oricând. Învață să recunoști semnele travaliului: crampe și contracții regulate și intense la fiecare cinci minute, dureri ascuțite de spate, scurgeri gelatinoase sau apoase (S-a rupt apa? A căzut dopul gelatinos?).
Copilul apasă tot mai mult pe zona pelvină, apăsând diverse terminații nervoase.
Te-ai familiarizat deja cu contracțiile Braxton Hicks: mușchii uterului se încordează timp de 30 - 60 secunde, la intervale neregulate. Sunt așa-numitele „contracții de probă”, care te pregătesc pentru travaliu.

Copilul
Bebe a ajuns la 3 kilograme și aproape 50 de centimetri. Este pregătit să te cunoască; „exersează” respiratul, clipitul, sughițul și prinde cu degețelele cordonul ombilical. Toate organele și sistemele din organismul său funcționează normal. Creierul mai profită de timpul rămas pentru a dezvolta conexiuni noi. Pentru că are mai puțin loc în burtică, se va mișca ceva mai rar.
Dacă totuși ți se pare că bebelușul e inactiv, contactează medicul.

Stilul tău de viață
Chiar dacă ești nerăbdătoare înaintea întâlnirii cu bebelușul, încearcă totuși să te odihnești cât de mult se poate. După naștere vor urma zile ce îți vor solicita din plin rezervele de energie.
Vorbește deschis cu partenerul dacă te simți stresată sau copleșită de gândurile că viața ta se va schimba în curând. Masează-ți burtica cu uleiuri și creme hidratante pentru a calma eventualele mâncărimi cauzate de întinderea pielii.
Nu pleca prea departe, pentru că nașterea s-ar putea declanșa oricând.

Analize medicale recomandate
Medicul îți poate recomanda vizite prenatale săptămânale de acum și până la naștere și examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.