Săptămâna 20.

Ai ajuns la jumătatea sarcinii!

Corpul tău
Burtica de gravidă nu mai poate fi ascunsă, mai ales dacă porți haine croite pe corp. Creșterea vine la pachet cu unele neplăceri, precum durerea de ligament rotund, din cauza întinderii mușchilor.
Cu toate acestea, nivelul de energie al gravidelor e de obicei ridicat în această perioadă.
Până acum trebuie să fi câștigat în greutate cca 5 kilograme (cifra variază în funcție de greutatea ta de dinainte de sarcină).

Copilul
La 20 de săptămâni, bebelușul are lungimea unei banane. Mâinile și picioarele s-au mai alungit și „învață” mișcări noi. Trăsăturile faciale se definesc și mai bine și apar primele fire de păr pe cap.

Stilul tău de viață
Unele gravide pot avea nopți agitate în această perioadă. Somnul e important și pentru tine, și pentru copil, așa că încearcă să combați insomniile cu ajutorul meditației, al masajului și al plimbărilor înainte de culcare.
Mănâncă sănătos, pentru a menține ritmul corect de creștere în greutate și evită mâncărurile picante sau foarte acide care pot să-ți perturbe digestia.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.