Săptămâna 40.
Sarcina a ajuns la termen, însă nu e neobișnuit ca unii bebeluși să mai rămână în burtică o săptămână sau două.
Corpul tău
Dacă ai optat pentru nașterea naturală, cu siguranță ești pregătită în orice moment să urci în mașină și să mergi la spital. Săptămâna aceasta ar trebui să naști! Știm că așteptarea este dificil de suportat, dar îți va fi deplin răsplătită de momentul magic în care bebelușul îți prinde degetul în mână.
Fii atentă cele două manifestări principale ale travaliului: contracțiile regulate și ruperea apei.
Ruperea apei se poate întâmpla chiar și în timpul somnului și nu se manifestă neapărat printr-un jet, cât poate lua forma unei scurgeri apoase ce alunecă pe picior.
Contracțiile travaliului sunt lungi și intense, pot dura până la un minut și nu seamănă cu contracțiile Braxton Hicks pe care le-ai tot experimentat în ultimul trimestru.
Dacă travaliul se declanșează și ajungi la maternitate, ți se pot administra injecții epidurale ce au rolul de a calma durerea.
La spital, medicul tău obstetrician îți va monitoriza dilatația colului uterin.
Copilul
Cel mic e voinic: cântărește cât un pepene roșu (cca 3500 de grame) și măsoară 51 - 52 de centimetri sau mai mult. Este nerăbdător să o cunoască pe mami și se pregătește pentru primul examen din viața lui: scorul Apgar. La naștere, copilul va primi o notă din partea medicului, pe baza tonusului muscular, a reflexelor, modului în care respiră și a aspectului pielii.
Dragă viitoare mamă,
În curând îți vei întâlni puiul pe care l-ai crescut și l-ai ocrotit în burtică timp de 9 luni.
E vremea să te relaxezi și să te lași pe mâna echipei noastre, ce va avea grijă să nu vă lipsească nimic nici ție, nici copilului pe durata internării.
Naștere ușoară!