Săptămâna 31.

La 31 de săptămâni, bebelușul intră într-un ritm de creștere accelerat.

Corpul tău
Nu ar trebui să te neliniștească durerile lombare, pentru că uterul pune presiune pe nervul sciatic. La fel de presată este și vezica urinară, de aceea drumurile la baie vor fi dese.
Poți constata scurgeri alb-gălbui ale sânilor. Este vorba despre colostru – un lapte dens, foarte hrănitor și bogat în anticorpi cu care vei alăpta bebelușul în primele zile de viață. Glandele mamare încep să îl producă din timpul sarcinii; e felul evoluției de a avea grijă de imunitatea copilului tău.

Contracțile Braxton Hicks sunt comune în această etapă avansată a sarcinii. Mușchii uterului se încordează timp de 30 - 60 secunde, la intervale neregulate. Sunt așa-numitele „contracții de probă”, care te pregătesc pentru travaliu.

Copilul
De acum și până la naștere, creșterea copilului se va reflecta mai mult în greutatea sa decât în înălțime. Pentru că ocupă tot mai mult loc în cavitatea abdominală, „înghesuie” organele vitale. De aceea, e posibil să simți câteodată că respiri greu atunci când depui puțin efort.
În această etapă organele genitale ale bebelușului se dezvoltă – la băieței, testiculele coboară în scrot.
Simțurile îi sunt complet dezvoltate. 

Stilul tău de viață
E timpul să te gândești serios la concediul de maternitate și să te ocupi de formalități. În acest timp, include suficiente de fier (carne, spanac, linte, fructe, cereale ș.a.) în alimentația ta, ca să previi anemia.
Masajul și exercițiile de întindere a mușchilor pot face durerile de spate mai suportabile.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.