Săptămâna 29.

Prin mișcările cu care te încântă zilnic, copilul își manifestă deja personalitatea.

Corpul tău
În timpul ultimului trimestru, nu e neobișnuit să constați scurgeri alb-gălbui ale sânilor. Este vorba despre colostru – un lapte dens, foarte hrănitor și bogat în anticorpi cu care vei alăpta bebelușul în primele zile de viață. Glandele mamare încep să îl producă din timpul sarcinii; e felul evoluției de a avea grijă de imunitatea copilului tău.

Copilul
Are dimensiunile unui dovleac și se dezvoltă în voie. Corpul său devine mai puternic (și simți asta de câte ori mișcă în burtică), dar și creierul său devine tot mai complex și capabil să reacționeze la stimuli diverși.
Începe să-i monitorizezi mișcările. Medicul îți va recomanda să numeri de câte ori simți loviturile copilului la ore fixe, în fiecare zi. De regulă, ar trebui să numeri 10 mișcări într-un interval de maximum două ore. Această rutină te poate ajuta să-ți dai seama dacă bebelușul este în regulă. 

Stilul tău de viață
Greutatea copilului pune presiune pe sistemul tău digestiv și pe vezica urinară: faci drumuri dese până la toaletă, resimți unele dureri și neplăceri gastrice. Ascultă-ți corpul și oferă-i odihna de care are nevoie și hrană de calitate, care să includă alimente bogate în fibre (făinoase integrale, legume, fructe). Mănâncă puțin și des și evită mâncărurile picante sau prea grase. Masează-ți burtica pentru a îmbunătăți elasticitatea pielii și nu uita de exercițiile pentru întinderea mușchilor.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.