Săptămâna 36.

Felicitări, ai intrat în ultima lună de sarcină!

Corpul tău
La finalul acestei săptămâni, ai putea să îți simți burtica ceva mai ușoară și asta pe de o parte pentru că cel mic se așază mai jos, în zona pelvină și pe de alta pentru că începe să scadă nivelul lichidului amniotic. Asta înseamnă și că vei respira ceva mai bine.
Sânii tăi se pregătesc de alăptat: glandele mamare secretă colostru, un lapte dens, foarte hrănitor și bogat în anticorpi cu care vei alăpta bebelușul în primele zile de viață.
Secrețiile vaginale vor fi mai abundente și vei experimenta tot mai intens contracțiile Braxton Hicks.

Copilul
La 36 de săptămâni, bebelușul are în jur de 2700 de grame, 47 de centimetri și e preocupat să acumuleze grăsime sub piele. Până la naștere, va căpăta acel aspect pufos atât de drăgălaș. Mușchii săi sunt complet dezvoltați, iar sistemul imunitar e pregătit pentru lumea de afară.

Stilul tău de viață
Odihnește-te cât de mult poți, pentru a minimiza disconfortul din zona pelvină. Pentru că bebe e tot mai mare și apasă pe organele sistemului digestiv, e bine să ai grijă ce mănânci pentru a evita indigestiile. Ascultă-ți corpul: în această etapă simptomele obișnuite ale sarcinii se amplifică și poate fi dificil uneori să le deosebești de semnele travaliului.
Pentru orice dubiu, sună medicul obstetrician.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.