Săptămâna 30.

Până în acest punct, probabil că te-ai familiarizat cu ciclurile de somn de 30 - 90 minute ale copilului, marcate la trezire prin lovituri la fiecare oră sau jumătate de oră. 

Corpul tău
Ai sesizat modificări ale pielii? Pe lângă vergeturile ce apar ca urmare a întinderii pielii pe abdomen, unele mămici remarcă mâncărimi sau iritații. Altele, dimpotrivă, se mândresc cu un ten radiant. Fiecare gravidă este diferită!
Contracțile Braxton Hicks sunt comune în această etapă avansată a sarcinii. Mușchii uterului se încordează timp de 30 - 60 secunde, la intervale neregulate. Sunt așa-numitele „contracții de probă”, care te pregătesc pentru travaliu.

Copilul
Micuțul are în acest stadiu dimensiunile unei verze și în următoarea perioadă, va lua în greutate câte 200 de grame pe săptămână. Începe să depoziteze grăsime sub piele, strat adipos care are un rol protector și termoregulator.
Supraveghează în continuare frecvența mișcărilor copilului și discută cu medicul obstetrician dacă ți se pare că bebelușul a devenit mai inactiv.

Stilul tău de viață
Pentru a calma mâncărimile și iritațiile pielii, aplică în mod frecvent creme emoliente și masează pielea regulat. Dacă îți faci griji că ai luat prea mult în greutate sau că burta e prea mare, sfătuiește-te cu medicul. Cele mai multe mame au în acest stadiu între 8 - 11 kg în plus și o înălțime a fundului uterin între 28 și 32 centimetri. 

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.