Săptămâna 35.

Mai e foarte puțin până familia se va completa cu un nou membru.

Corpul tău
Dat fiind stadiul avansat al sarcinii, trebuie să fii mereu atentă la semnalele corpului tău: contracții, senzație de presiune, scurgeri vaginale. Învață să recunoști căderea dopului gelatinos, care poate fi semnalată de o secreție vaginală cu nuanță rozalie.
Poți simți dureri în zona șoldurilor: ligamentele se întind și se pregătesc pentru o eventuală naștere naturală.
Contracțiile Braxton Hicks apar tot mai des. Mușchii uterului se încordează timp de 30 - 60 secunde, la intervale neregulate. Sunt așa-numitele „contracții de probă”, care te pregătesc pentru travaliu.
Atunci când apar, bea apă și odihnește-te.

Copilul
Bebe este tot mai măricel: are în jur de 45 de centimetri și 2300 grame și va continua să devină mai grăsuț în ultimele săptămâni de sarcină. Se pregătește pentru naștere și stă în burtică cu capul în jos. Trăsăturile sale faciale sunt foarte bine definite – dacă mergi la o ecografie 3D poți vedea acest lucru.

Stilul tău de viață
Menajează-te: evită efortul și statul prelungit în picioare. Ca să te bucuri de un somn odihnitor, asigură-ți confortul, folosind o pernă specială care să îți susțină burtica. Masajul și exercițiile de respirație induc o stare de relaxare care te va ajuta să adormi mai ușor.
Te sfătuim să limitezi deplasările lungi sau prea îndepărtate.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.