Săptămâna 28.

Dragă viitoare mamă, ai intrat în ultimul trimestru de sarcină!

Corpul tău
În ultima parte a sarcinii, trupul tău resimte din plin greutatea încărcăturii prețioase pe care o poartă. Durerile musculare, de încheieturi, oboseala și dificultățile de respirație sunt firești acum. Încearcă să îți conservi cât mai mult energia și să porți haine comode.
În ultimul trimestru, poți avea contracții Braxton Hicks – mușchii uterului se încordează timp de 30 - 60 secunde, la intervale neregulate. Sunt așa-numitele „contracții de probă”, care te pregătesc pentru travaliu.

Copilul
Porți în pântece un bebeluș de un kilogram – cât o vânătă mai mare. Până acum a avut ochii închiși, dar de acum copilul tău începe să deschidă pentru prima oară pleoapele.
Pielea îi este acoperită cu un puf des și fin numit lanugo, pe care îl va pierde la scurt timp după naștere. Acest puf îl protejează și îl ajută să își regleze temperatura corpului cât timp se află în sacul amniotic.

Stilul tău de viață
Evită activitățile prea solicitante și statul prelungit în picioare. Ia măsuri pentru a te bucura de un somn cât mai odihnitor. Lectura, masajul și un ceai cald înainte de culcare pot ajuta, la fel ca și o pernă pentru gravide care să-ți susțină burtica și spatele.

Analize medicale recomandate
În această etapă, e posibil ca medicul să îți recomande examene sau analize medicale, în funcție particularitățile sarcinii tale.